RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen bombebevis mot Ansar

Sist oppdatert:
Det foreligger ingen bevis for at Ansar al-Islam har stått bak stø rre selvmordsaksjoner i Irak, opplyser Pentagon.

Den amerikanske okkupasjonsstyrken ser likevel på den militante islamske gruppen som sin viktigste "terroristmotstander" i landet, sier general Norton Schwartz i det amerikanske flyvåpenet.

Amerikanerne mistenker Ansar al-Islam, som tidligere ble ledet av mulla Krekar som er bosatt i Norge, for å ha bånd til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.

– Ansar al-Islam er vår fremste terroristmotstander i Irak akkurat nå, og vi konsentrerer våre ressurser om det, sier Scwartz som har den operative kommandoen i den amerikanske generalstaben.

– Uavhengige
Ifølge Scwartz er det lite som tyder på at Ansar al-Islam samarbeider tett med Saddam-lojalister, slik enkelte har hevdet.

– Det er visse indikasjoner på at det fins en forbindelse mellom det tidligere regimets lojalister, og enkelte av Ansar al-Islams ledere. Men generelt sett så er de uavhengige aktører, sier generalen.

Sofistikerte angrep
Ansar al-Islams hovedkvarter i Nord-Irak, nær grensa til Iran, ble ødelagt av amerikanske og kurdiske styrker i mars, og flesteparten av gruppes ledere og medlemmer flyktet.

Pentagon tror at "elementer" fra gruppen siden har tatt seg til Bagdad, der de skal ha bidratt til å "sofistikere" angrepene mot amerikanske styrker i byen.

- Terroristceller er av natur svært vanskelige å knekke, men vi er klar over deres nærvær både i Bagdad og andre steder.

Amerikanske kilder hevdet i forrige uke å ha pågrepet en av Ansar al-Islams øverste ledere, Aso Hawleri, i byen Mosul nord i Irak. Meldingen er ikke bekreftet, og det har heller ikke kommet opplysninger om at den angivelige fangen skal ha bidratt med viktig informasjon.

Merkelapp
Pentagons syn på Ansar al-Islam som en av sine tøffeste motstandere i Irak står i skarp kontrast til det bildet den amerikanske avisen Christian Science Monitor nylig tegnet av gruppen.

Etter mange og lange intervjuer med flere tidligere medlemmer, blant dem den tidligere propagandasjefen Mohammed Gharib som sitter i fangenskap, samt med kurdiske etterretningskilder i Nord-Irak, konkluderer avisen med at Ansar al-Islam nå er "desimert og demoralisert".

- Ansar-merkelappen blir i dag benyttet av militante islamister av alle slag, og brukes flittig av den amerikanskledede koalisjonen, uansett hvilke bånd som måtte eksistere til den kurdiske gruppen, skriver Christian Science Monitor.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere