RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen gjenforening på Kypros

Sist oppdatert:
75,8 prosent av gresk-kypriotene sa nei til en gjenforening av Kypros. Dermed blir bare den greske delen av øya med i EU 1. mai.

Fra folkeavstemningen på Kypros om gjenforening.

Mer enn tre av fire gresk-kyprioter avviste dermed gjenforeningsplanen til FNs generalsekretær Kofi Annan. I den tyrkisk-kypriotiske delen stemte rundt 60 prosent for planen.

Men det holder imidlertid at det blir nei i en av folkeavstemningene i de to delene av Kypros for at gjenforeningsplanen skal bli forkastet, noe som vil bety at kun den gresk-kypriotiske delen går inn i EU 1. mai.

Rolig valg

Politiet i både den tyrkiske og den greske delen av Kypros sto i høy beredskap under lørdagens folkeavstemning. Også de 1.230 FN-soldatene var mobilisert, og hvite FN-helikoptre sirklet i luften. På gatene og i valglokalene i Nikosia var det imidlertid rolig.

Blant gresk-kypriotene var en viss forvirring merkbar. På forhånd hadde meningsmålinger gitt nei-siden et overveldende flertall. Men det enorme presset fra omverdenen som ønsket et ja til gjenforening fra kypriotene, hadde satt sine spor.

–Hvorfor tror alle at vi skal stemme nei? Alle studenter stemmer ja, sa studenten Spyros utenfor et valglokale sør i Nikosia.

–Det er galt å stemme, for folk vet ikke hva de stemmer på. Omverdenen burde gitt oss mer tid til å tenke oss om, sa en gullsmed i samme del av byen.

Ledere sa nei

Gresk-kypriotenes president Tassos Papadopoulos, som er en uttalt motstander av FN-planen for gjenforening som det ble stemt over lørdag, anla en noe annen tone i sine siste uttalelser før avstemningen. Uansett utfall er det ingen grunn til å storme ut på gatene og feire, sa han.

Hans motpart i den selverklærte tyrkisk-kypriotiske republikken i nord, Rauf Denktash, holdt en liten tale da han avla stemme i valglokale nummer 25 i en skole nord i Nikosia.

–Det er synd at Kofi Annans spesialutsending på Kypros, Alvaro de Soto, lurte ham til å tro at vi var enige på Kypros om FN-planen. Det var vi ikke og derfor stemmer vi nei, sa han, selv om alle meningsmålinger har vist at et flertall av tyrkisk-kypriotene ville stemme ja.

Denktash fordømte også presset fra EU, USA, FN og Storbritannia.

–Slik burde intet land i Europa bli behandlet. Der respekterer man folkets vilje og forsøker ikke å tvinge fram et resultat. Før vi kan stemme ja til et forslag om gjenforening må de forstå at tyrkisk-kypriotene ikke kan behandles på hvilken som helst måte. Det må også gresk-kypriotene forstå, sa Dentash før han kysset noen barn og gikk sin vei omgitt av livvakter.

Nasjonalistisk

FN-planen for gjenforening av Kypros går ut på at øya skal bli en forbundsrepublikk etter sveitsisk mønster, med utstrakt selvstyre i de to landsdelene. Mange av greskkypriotene sør på øya er misfornøyd med at de bare får begrenset rett til å vende tilbake sine gamle hjemsteder i nord.

Valgkampen foran folkeavstemningen har da også vært ganske amper og nasjonalistiske argumenter har vært flittig brukt.

Tyrkisk-kypriotenes leder Denktash fikk for øvrig drahjelp av den tidligere tyrkiske statsministeren Bülent Ecevit, som besøkte Nord-Kypros denne uken for å støtte nei-siden. Ecevit er som en rød klut for gresk-kypriotene, ettersom det var han som ga ordren om den tyrkiske invasjonen av Kypros i 1974.

Om lag 480.000 greskkyprioter og 150.000 tyrkiskkyprioter hadde rett til å delta under lørdagens folkeavstemninger i både den gresk-kypriotiske og den tyrkisk-kypriotiske delen av øya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere