*Nettavisen* Nyheter.

Ingen i regjeringen vil møte Dalai Lama

KOMMER: Tibets åndelige leder i eksil, Dalai Lama, kommer på norgesbesøk. Foto: Ronaldo Schemidt (Afp)

Dalai Lama får ikke møte regjeringsmedlemmer.

25.04.14 15:50

Oslo (NTB): Ingen regjeringsmedlemmer vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge, bekrefter utenriksminister Børge Brende (H) overfor NTB.

- Regjeringen har i dag besluttet at ingen representanter fra norske myndigheter vil møte Dalai Lama når han er på besøk i Norge, sier Brende på telefon til NTB fra Washington.

Han gjentar begrunnelsen han tidligere har gitt for regjeringens motvilje mot å møte fredsprisvinneren fra 1989.

- Ekstraordinær situasjon

- Det er på bakgrunn av den helt ekstraordinære situasjonen som er mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt mellom våre to land på snart to år, sier Brende, som vil unngå en ytterligere forverring av forholdet til stormakten i øst.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRYKTER KINA: Utenriksminister Børge Brende sier avgjørelsen om ikke å møte Dalai Lama har sin bakgrunn i frykten for "ytterligere forverring" av forholdet til Kina. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Kinesiske menneskerettsaktivister har reagert sterkt på det offisielle Norges uvilje mot å møte Dalai Lama. Norge oppgir sine prinsipper, mener lederen for Hongkongs tredje største parti.

Reagerer sterkt

Også den innflytelsesrike, kinesisk-amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights in China (HRIC) har reagert sterkt på at norske myndigheter vil avvise å møte tibetanernes åndelige leder i eksil.

- Urovekkende signal

- Hvis norske myndigheter nekter å møte Dalai Lama av frykt for å irritere Beijing, vil det sende et urovekkende signal til verdenssamfunnet om at det norske folk ikke lenger har stor respekt for menneskerettigheter og friheter, sier Emily Lau, medlem av Hongkongs lovgivende forsamling Legco og leder av Det demokratiske partiet, til NTB.

- Tegn på svakhet å bøye seg for Kina

Sametingspresidenten møter Dalai Lama

Dalai Lama-besøk gir Brende hodebry

Utenriksminister Børge Brende (H) har møtt statsledere og internasjonale topppolitikere på rekke og rad siden han tiltrådte i oktober i fjor. Her er et utvalg.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag