*Nettavisen* Nyheter.

Ingen nordmenn ut av Gaza

Foto: MAHMUD HAMS (Scanpix)

De 14 nordmennene som skulle få komme ut av Gaza mandag, må bli værende.

06.01.09 08:32

Utenriksdepartementet fikk søndag kveld melding fra israelske myndigheter om at 14 personer med tilknytning til Norge får slippe ut av Gaza mandag morgen.

Nå ser det ut til at de likevel må bli i Gaza.

Stasjonssjef ved Det norske representasjonskontoret i Al Ram, Tor Wennesland, bekrefter overfor Nettavisen at ingen nordmenn vil bli evakuert fra Gaza mandag.

- Vi arbeider med å finne en løsning som gjør at vi kan få dem ut. Det begynte i går kveld og fortsetter i dag. Vi trenger tid for å finne en løsning for å få dem ut i løpet av relativt kort tid, sier Wennesland til Nettavisen.

LES OGSÅ: Press fram våpenhvile

- Transportlogistikk i Gaza er ikke en enkel sak for tiden og heller ikke telefonforbindelsen. Vi ser ikke for oss noen evakuering i løpet av dagen, sier han.

Syv nordmenn evakuert
Så langt har syv nordmenn blitt evakuert fra Gaza siden Israel startet offensiven 27. desember, og norske myndigheter har jobbet intenst med å få utreisetillatelse for ytterligere 14 nordmenn.

- Vi har fått utreisetillatelse fra israelske myndigheter for en gruppe med nordmenn, og vi jobber med flere også. Jeg har hele tiden sagt at vi ikke er ferdig med oversikten når det gjelder nordmenn i Gaza. Det kan komme flere, sier Wennesland.

LES OGSÅ: Nordmenn evakuert fra Gaza

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ASHRAF AMRA (AP).

Luftangrepene i Gaza fortsetter på andre uken og Israel har bombet 30 mål natt til mandag. Hittil har over 500 palestinere blitt drept og 2400 skadd i kamphandlingene.

EU jobber nå intens med å tilrettelegge for en 48 timer lang humanitær våpenhvile, slik at hjelpeorganisasjoner kan komme inn i krigssonen med nødhjelp.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy reiser til Egypt mandag for å lede forhandlingene. Deretter reiser han videre til Jerusalem for å møte israelske myndigheter.

Noen byråer melder også at Hamas er interessert i å innføre samtaler med Egypt for å diskutere en eventuell våpenhvile.

FNs sikkerhetsråd forsøkte i helgen å komme til enighet om en resolusjon, men så langt har de 15 medlemslandene ikke lykkes i å komme fram til en felles uttalelse.

Krav fra Israel
Det var søndag kveld klart at det var visse krav som måtte oppfylles for at nordmennene skulle kunne slippe ut.

- Israel har stilt flere krav som må innfris og dreier seg hovedsakelig om at de sikkerhetsmessige forholdene er tilfredsstillende under transport og under grensepasseringen, sa pressevakt i UD Haakon Svane til Nettavisens søndag.

De 14 er en del av en større gruppe på 250 personer som alle har tilknytning til land utenfor Gaza. Planen er å krysse grensen til Israel ved Eretz.

Ustabilt telefonnett
En forutsetning for at planen skal fungere er at UDs folk får kommunisert med de 14. Dette er blitt vanskeliggjort etter at Israel lørdag gikk til bakkeinvasjon av Gaza.

- Telenettet er av og på hele tiden, men vi håper og tror at vi skal få gitt de nødvendige beskjeder i tide, sa Svane.

- Er det flere personer med norsk tilknytning som oppholder seg i Gaza?

- Vi kan ikke utelukke det og vi jobber hardt for å finne ut av dette, sa han.

Flere muligheter
Han opplyser at det vil komme flere muligheter til utpassering den kommende uken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.