*Nettavisen* Nyheter.

Ingen pågrepet etter drap på svensk journalist i Kabul

Uten forvarsel ble den svenske journalisten Nils Horner skutt i bakhodet utenfor en restaurant i et av Kabuls best bevoktede strøk. Svenske kolleger er sjokkert over drapet.

11.03.14 20:05
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=LM4Ucy976RrP5ruYTLUnEGOBMYZflWO8pMI2ULM1E_83XffCviES8-MOsLlfBhmQGJFX_R_maq65QjUsGbX4YhyBr0lbcuqNSTS9Q4xLm-h_kV-8LgcPno11T4yTpI0b8W1yf35-BT0&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Kabul (NTB-TT-AFP): Horner har jobbet som utenrikskorrespondent i Midtøsten og Asia for Sveriges Radio siden 2001.

– Dette er en av de verste dagene i Sveriges Radios historie, sier kringkastingssjef Cilla Benkö.

Ifølge Sveriges Radio sto Horner på gaten og gjorde et intervju om det forestående valget da to menn kom gående og skjøt ham i hodet bakfra. De to var kledd i vestlige klær og flyktet fra stedet etter at den ene hadde løsnet det dødbringende skuddet.

Horner er også kjent for norske lyttere med sine jevnlige reportasjer i nyhetsprogrammet Ekot, som sendes på NRK Alltid Nyheter.

Ingen pågrepet

Ifølge øyenvitner sto Horner utenfor en libanesisk restaurant sammen med en sjåfør og en tolk. En talsperson for politiet i Kabul sier til Reuters at sjåføren og tolken er avhørt, men at ingen mistenkte er pågrepet.

Noe motiv for drapet er ikke kjent, og AFP skriver at Taliban ikke påtar seg ansvar for skytingen. Drapet fant sted bare ett minutts gåtur fra en annen libanesisk restaurant der talibanske opprørere drepte åtte afghanere og 13 utlendinger i januar.

Den siste artikkelen Ekot publiserte av Horner handler om afghanske kvinner som er bekymret i forkant av valget i april. Han skriver at Taliban truer med omfattende angrep mot presidentvalget. Videre skriver han at uroen vokser for at kvinner kan miste nyvunne rettigheter dersom Taliban og krigsherrer får mer innflytelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nils Horner ble skutt og drept i Kabul tirsdag. Foto: Mattias Ahlm (NTB Scanpix)


Farlig, men viktig

SVTs utenrikssjef, Ingrid Thörnqvist, sier at selv om både SVT og Sveriges Radio gjør alt for å beskytte sine ansatte, er det noen situasjoner man ikke kan beskytte seg mot.

– Dette er ens verste mareritt når man sender folk ut på oppdrag. Man er utrolig lettet hver gang folk kommer hjem. Vi har stor medfølelse med våre kolleger, sier Thörnqvist.

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag sier det er farlig å være journalist i konfliktområder, men samtidig svært viktig at journalister er på plass for å fortelle om sivilbefolkningens lidelser.

– Rapportering fra konflikter bidrar til å skape oppmerksomhet om hva som skjer og legge press på partene, og på den måten forhåpentlig bidra til raskere løsning på konflikter og skape mindre lidelser for sivilbefolkningen, sier han til NTB.

Godt kjent

Kringkastingssjef Cilla Benkö på en pressekonferanse tirsdag formiddag at Nils Horner var svært godt kjent i Kabul og hadde vært i byen tre-fire ganger hvert år de siste årene.

Horner ble 51 år gammel. Han har blant annet dekket invasjonen i Afghanistan i 2001 og den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003. Han rapportere også fra tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 og Fukushima-ulykken i Japan i 2011.

Det var Sveriges ambassadør i Kabul, Peter Semneby, som først bekreftet at Horner var drept. Horner hadde også britisk statsborgerskap. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.