RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen rapportert døde etter Rita

Sist oppdatert:
Ingen er så langt rapportert omkommet som en følge av orkanen Ritas herjinger, opplyser det amerikanske direktoratet for krisehåndtering (FEMA).

Direktoratet for krisehåndtering (FEMA) opplyste lørdag kveld at så langt ikke hadde mottatt noen rapporter om omkomne etter orkanen Ritas herjinger, ifølge AP. Men folk bes fortsatt om å være varsomme, og myndighetene har på langt nær oversikt over de omfattende skadene som er forårsaket.

- Om du er i sikkerhet. Bli hvor du er. Denne stormen er ikke over, den fortsetter, påpekte Perry på en pressekonferanse lørdag kveld, ifølge CNN.

Lettelsen er likevel stor etter at orkanen Rita har løyet over østlige Texas og vestlige Louisiana lørdag kveld. Rita nådde det amerikanske fastlandet ved 9.30-tiden lørdag norsk tid, og mistet styrke utover dagen. Rundt fire timer etter orkanen nådde land ble den nedgradert til orkan styrke 2.

Frykt for omfattende oversvømmelser er fortsatt til stede, etter at de østre delene av Texas har fått voldsomme nedbørsmengder - opptil 300 millimeter, ifølge National Weather Service.

Pentagon sendte lørdag 500 soldater til Lousiana, og fem redningsteam til Texas for å hjelpe til med skadene. 3.200 soldater står klare til å dra til Lafayette, omtrent 215 kilometer vest for New Orleans på søndag om det blir nødvendig.

Mindre skader enn ventet
Skadene etter Rita vil bli mye mindre enn etter Katrina fordi stormen løyet betraktelig før den nådde land. Det førte til at det er mindre skader på de viktige oljeraffineriene i en situasjon der det allerede er kritisk mangel på bensin, ifølge Ap.

- De store kommersielle industriområdene i Port Arthur og Beaumont med de mange raffineriene, havnet til venstre for orkanens spor, der vindens hastighet er lavere. Derfor venter vi ikke å se store skader på raffineriene, sier visepresident Jayanta Guin i AIR Worldwide.

Men selv som de tre millioner amerikanere som har evakuert og resten av landet trekker ett lettelsens sukk, er skadeomfanget etter Rita på mellom 17 til 32 milliarder norske kroner, anslår AIR Worldwide.

På forhånd var det anslått at skadene kunne bli opp til 116 milliarder norske kroner.

Hus fløt med flomvannet
Orkanen skapte også tornadoer i sitt kjølvann nordvestover, noe som forårsaket at flere transformatorer eksploderte.

I Jasper County ble et hus med sju personer dratt opp fra sine fundamenter, og fløt nedover med flomvannet, opplyste Alice Duckworth ved sheriffens kontor.

I det sørvestre Lousiana hadde redningsmannskaper problemer med å nå fram til de antatt hardest rammede områdene på grunn av nedblåste trær og ødelagte veier.

Flere branner
Flere steder i det orkanrammede området er det meldt om branner, i Galveston brant tre bygninger i sentrum av byen, men kun bygninger skal ha gått med i brannene.

Også i Houston, som slapp unna de sterkeste vindene fra Rita, ble det meldt om branner. Blant annet ble flere leiligheter totalskadd, i en brann i et to etasjes leilighetskompleks.

Ved Elegante Hotell i Beaumont ble store vinduer i det ni etasjer høy hotellet blåst inn, og et tak revet av.

Bush-besøk
President George W. Bush overvåket Rita fra en flybase i Rocky Mountains, 1,600 kilometer fra orkanen.

-Det er betryggende at vår føderale regjering er velorganisert og godt forberedt på Rita, sa han.

Presidenten advarte de evakuerte mot å reise hjem på grunn av fare for flom før myndighetene sier at det er trygt.

Bush planlegger også å reise til Austin i Texas, der statens nødhjelpsenter er, og så videre til San Antonio, der han skal tilbringe natta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere