*Nettavisen* Nyheter.

Ingen valgobservatører til Irak

Den manglende sikkerheten gjør at ingen vil sende observatører til valget i Irak søndag. En dansk folkevalgt hadde meldt seg frivillig, og er svært skuffet.

27.01.05 18:56

Danske Helge Adam Møller, parlamentariker for det regjerende Høyre-partiet og tidligere yrkesmilitær, beklager torsdag sterkt at ingen internasjonale observatører vil overse valget i Irak, melder nyhetsbyrået AP.

Major Møller meldte seg før jul frivillig til selv å dra til Irak i forbindelse med valget. Han oppfordret også NATO-ledere til å bli med.

Den canadiske organisasjonen International Mission for Iraqi Elections (IMIE) sa samtidig at den ville forsøke å få av gårde observatører, men skal nå ha informert dansk UD at de likevel ikke vil sende noen.

Lar terrorister råde grunnen
Tidligere har også EU-kommisjonen, EU-parlamentet, og medlemslandenes regjeringer bestemt at de ikke vil sende observatører på grunn av sikkerhetssituasjonen i det krigsherjede landet.

- Jeg har forståelse for at sikkerhetssituasjonen i Irak er vanskelig, men for å vinne demokrati må vi være beredt til selv å ta ansvar. Ellers tillater vi ekstremister og terrorister å råde grunnen, sier en skuffet Helge Adam Møller ifølge AP.

- Svært alvorlig
Nordmannen Martin Holter var valgobservatør under det palestinske valget på Vestbredden og i Gaza 9. januar. Selv om Holte presiserer at han ikke har spesiell kompetanse på den politiske situasjonen i Irak, er han ikke i tvil om mangelen på observatører innebærer et reelt demokratisk problem.

- Dette er svært alvorlig, sier Holte, som til daglig er leder i Fellesutvalget for Palestina, til TV 2 Nettavisen.

- På hvilken måte?

- Tilstedeværelsen av observatører gir en trygghet for velgerne om at det går riktig for seg. Når valget foregår under så spesielle omstendigheter som i Irak, vil jeg mene at det veldig stort tap at det ikke er nøytrale observatører tilstede. Faren for at det valget ikke kommer til å foregå på rett vis blir rett og slett mye mindre, utleder den norske valgobservatøren.

- Carter unngikk Gaza
Holte var borti lignende problemer i Palestina. Han forteller at Jimmy Carters organisasjon nektet å dra til Gaza for å observere, nettopp på grunn av sikkerhetssituasjonen.

- Hva sier det om omstendigheten rundt et valg? spør Holte retorisk:

- Velgerne skal forventes å gå til valglokalene, men observatørene tør ikke være der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.