RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen vanlig påskekylling

Foto: EMMANUEL DUNAND (Afp)
Sist oppdatert:
De er de største dinosaurene som noensinne har vandret på jorden, men også de begynte i det små.

En ny utstilling på American Museum of Natural History i New York gir publikum en levende framstilling av dinosaurenes liv og forklarer hvorfor denne arten var så levedyktig; de holdt det gående i 140 millioner år.

Utstillingen fokuserer på de langhalsede og langhalede sauropodene, som varierte i størrelse fra 4,5 til 45 meter og kunne veie inntil 90 tonn. For 200 millioner år siden var det de som var sjefene på jorda.

Bygger på ny forskning
Utstillingen tar utgangspunkt i de siste forskningsfunnene og ser blant annet på hvordan disse enorme dyrene pustet, spiste, beveget seg og overlevde ved å se nærmere på de biologiske funksjonene i forhold til dyrenes størrelse, skriver museet på sin nettside.

Prøv deg som paleontolog
Rosinen i pølsa på utstillingen er en 18 meter lang mamenchisaurus i naturtro størrelse. Modellen gir publikum en anledning til å studere disse dyrenes hjerterytme, luftveier, fordøyelse og reproduksjon. I tillegg får publikum anledning til å prøve seg som paleontologer og grave fram liksomfossiler fra sanden.

Dinosaurene levde og satte sitt preg på mesteparten av jordens middeltid, som startet for rundt 250 millioner år siden. De holdt det gående i 140 millioner år.

På nært hold i Oslo
Her kan du se panoramabilder av dinosaurene som er utstilt på Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo. Museet har en variert utstilling av avstøpninger av skjelettet til forskjelligedinosaurer, blant annet Tyrannosaurus og Iguanodon.

Se de bygge dinosaurutstillingen i New York her (videovindu):

Se flere videoer på amnh.org her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere