Ingrediens mangler for liv på Mars

Foto: (Esa)

De rikholdige funnene av vann nær sydpolen på Mars styrker ikke nødvendigvis sjansene for at det er eller har vært liv på planeten. Det mangler nemlig en viktig ingrediens.

18.03.04 10:40

For funnene viser også betydelig mindre karbondioksid enn ventet, sier fagfolk.

Tidligere har det vært antatt at store mengder karbondioksid (CO2) bidro til at atmosfæren på Mars holdt et så høyt trykk at vannet fantes i væskeform. Vann i væskeform regnes som en nødvendig forutsetning for liv.

Men den europeiske romsonden "Mars Express" har ikke gjort funn som bekrefter denne teorien.Tvert imot er det bare funnet forholdsvis små mengder frossen CO2, eller tørris som stoffet kalles i denne formen.

- Dermed ser det ut til å være utelukket at sørpolkappen har hatt vesentlig innflytelse på planetens atmosfære, sier planetforskeren Timothy Titus ved USAs geologiske oppmåling U. S. Geological Survey. Han viser til målinger "Mars Express" har sendt tilbake til jorda.

Europeiske forskere har slått fast at sørpolkappen på Mars inneholder store mengder is, altså frossent vann. Det er imidlertid uklart hvor mye CO2 dette islaget inneholder, heter det i nyeste utgave av det britiske vitenskapstidsskriftet Nature.

(NTB-DPA-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.