*Nettavisen* Nyheter.

Innesnødd på dansk ferieøy

Foto: Casper Dalhoff (Ap)

Vinterværet skaper problemer for julegjester og innbyggere på øya Bornholm. Se video.

25.12.10 15:13

Snø og kulde har skapt problemer for mange dansker i julehelgen.

Verst rammet er den populære ferieøya Bornholm i Østersjøen, som danskene også kjenner som Solskinsøyen.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider herværvær

Brøytemannskaper ga opp
Her måtte 300 dansker feire julekvelden i en idrettshall etter at brøytemannskapene ga opp kampen mot snømassene. Lørdag melder danske medier at brøytebilene fortsatt ikke kommer fram, og politiet fraråder all kjøring.

Veiene på Bornholm er fortsatt ikke kjørbare, melder Danmarks Radio 1. juledag. Se dr.dk

Jordmor ble sittende fast
Jordmor Tabea Zimmerman gikk natt til lørdag om bord i et militært kjøretøy på vei til en fødende kvinne, men de kjørte seg fast i snøen og kom ikke løs. Til slutt måtte jordmoren og mannskapet i bilen søke ly på en gård.

I over 12 timer ventet den gravide kvinnen i Tejn på hjelp. En annen jordmor har akkurat nådd fram på ski, melder Danmarks Radio klokka 12 lørdag.

Til Danmarks Radio forteller en kvinne i familien at den fødende har hatt en lege hos seg siden klokka 03.

Det har falt over 1 meter snø over den danske solskinnsøya i Østersjøen de siste ukene, og brøytemannskapene har midlertidig gitt opp.

Flyttet til idrettshall
De 300 uheldige julegjestene ankom Rønne havn på Bornholm med ferje lille julaften, men på grunn av det kraftige snøværet ble de advart mot å kjøre i land, melder NTB via Danmarks Radio.

Den første natten tilbrakte de om bord i ferja «Poul Anker», men på julaften ble de flyttet til en idrettshall i Rønne, ifølge dr.dk.

Barna fikk leker
I hallen ble de uheldige julegjestene tilbudt både mat og provisoriske overnattingsplasser, men det var smått med julestemning selv om politiet og frivillige hadde gjort sitt beste.

Julepynt var hengt opp og barna fikk leker, og stemningen på julaften ble beskrevet som god selv om mange av barna trolig savnet gavene.

- Folk er jo triste på grunn av dette. Jeg vet at noen har forsøkt å kjøre, men det forverrer jo bare situasjonen, sier en av de uheldige, Anette Hansen ifølge NTB.

I tillegg til Rønne idrettshall ble også Almegårds Kaserne brukt til å innkvartere strandete julegjester, melder Berlingske Tidende.

Jyllands-Posten skriver at 90 prosent av Danmark er dekket av snø. Sprengkulda som rammet deler av Danmark tidligere i uka er også sjelden. Natt til 22. desember ble det målt 23 minusgrader ved Holbæk på Sjælland, en notering man må 23 år tilbake i tid for å finne maken til.

Se også: Danmark setter vinterrekord

Innesnødd på Bornholm: Se amatørvideo fra den snødekkede øya julaften under.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.