RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innrømmer holocaust-fornektelse

Sist oppdatert:
Den høyreorienterte britiske historikeren David Irving innrømmer mandag straffskyld ved rettssaken mot ham i Wien.

I Østerrike er det ulovlig å benekte eller rettferdiggjøre Holocaust offentlig, og den kontroversielle historikeren står tiltalt for å ha fornektet at det fant sted en systematisk utryddelse av jødene under andre verdenskrig.

David Irving sa seg skyldig da rettssaken mot ham begynte i Østerrike mandag. I retten sa han at han tok feil da han hevdet at det ikke fantes gasskammere i Auschwitz, melder AP.

- Men jeg har ikke på noen måte nektet for at millioner av mennesker ble drept av nazistene, sa Irving.

Han ankom retten med en av sine mest kontroversielle bøker, «Hitlers krig», som trekker omfanget av Holocaust i tvil.

Ulovlig synspunkt
Tiltalen mot Irving kan gi ham opptil ti år i fengsel. Dommen er ventet i løpet av mandag.

Historikeren har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i Østerrike 11. november, på bakgrunn av en arrestordre utstedt i 1989. Irving ble den gang siktet for å ha benektet nazistenes utryddelse av seks millioner jøder, melder AP.

Mens rettssaken mot Irving pågår løper det en sterk debatt om ytringsfrihet i Europa, i kjølvannet av de voldsomme protestene mot Muhammed-karikaturene som opprinnelig stod på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten.


Erkjenner utryddelsen
Etter å ha sittet i varetekt i to uker uttalte Irving via sin advokat at han nå anerkjenner at gasskamrene eksisterte under det tyske naziregimet.

Tidligere har han imidlertid sagt at Hitler visste lite, om noe, om Holocaust. Han har også sagt at det ikke finnes «fnugg av bevis» for at nazistene gjennomførte programmer for å utrydde den jødiske befolkningen i massiv skala.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere