RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innrømmer uklar praksis

Sist oppdatert:
Forsvarsdepartementet innrømmer uklar praksis for bruk av væpnet sanitetspersonell, og innskjerper reglene.

Det sier statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide til Nettavisen.

- Forsvarsdepartementet har over tid sett behovet for en klargjøring av hvilke generelle regler som skal gjelde. Slike regler har vi arbeidet med i departementet en stund, og disse reglene er nå ute på høring. De omhandler en rekke forhold, blant annet et forbud mot den praksis som nå er kjent, sier Barth Eide.

Les også: Har satt hjelpearbeidere i fare

- Tvilstilfeller
Han bekrefter dermed at Forsvarsdepartementet har kjent til at det har forekommet tvilstilfeller knyttet opp mot væpnet sanitetspersonell.

Nettavisen avslørte torsdag at norske leger bar tunge våpen i Afghanistan, noe som strider mot Genève-konvensjonen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa til TV2 torsdag, at hun var «ukjent» med at norske leger bar offensive våpen, som maskingevær.

Saken fortsetter nedenfor.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide.

Fredag skrev Nettavisen at generaladvokaten for ett år siden ved selvsyn hadde observert tvilstilfelle rundt væpnet sanitetspersonell, og nevnt dette i en rapport til Forsvarsdepartementet. Han anbefalte også et tydeligere regelverk.

Les også: Departementet ble varslet

Strøm-Erichsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar i saken, til tross for gjentatte henvendelser til hennes pressekontakter.

Statssekretær Espen Barth Eide sier generaladvokatens rapport ikke viste klare brudd på Genève-konvensjonen.

- Burde blitt informert
- Jeg er godt kjent med at det er mange problemstillinger knyttet til Genève-konvensjonen i internasjonale operasjoner. Når det gjelder generaladvokatens rapport ga denne ingen indikasjon på brudd på folkeretten, sier Barth Eide.

Etter at Nettavisen skrev om tungt bevæpnede norske leger, meldte Fellesoperativt hovedkvarter at de hadde satt en stopper for praksisen i slutten av oktober.

Verken forsvarsledelsen eller Forsvarsdepartementet ble informert, noe Forsvaret senere har beklaget. Nå gjør også politisk ledelse i departementet det klart at de burde ha fått beskjed.

- Vi har ingen grunn til å tro at det faktum at saken ikke er rapportert oppover betyr at man har forsøkt å skjule noe. Det viktigste i denne saken er at Forsvarets operative ledelse selv satte en rask stopper for praksisen. De har i ettertid uttalt at forsvarsledelsen burde vært informert. Det er jeg enig i, sier Barth Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere