*Nettavisen* Nyheter.

Innrømmer rot under Irak-valg

Foto: (Reuters/Scanpix)

Titusener av irakiske velgere, hovedsakelig sunnimuslimer, kan ha gått glipp av muligheten til å stemme under søndagens valg, på grunn av manglende stemmesedler og stengte valgokaler.

02.02.05 15:58

Dette innrømmer irakiske myndigheter, ifølge tv-stasjonen al-Jazeera. Flere steder opplevde velgerne at det var tomt for stemmesedler. Andre steder var valglokalene stengt på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Hvis anklagene er riktige, kan de føre til en ytterligere forverring av situasjonen mellom sjia- og sunnimuslimene. Den sistnevnte gruppen, som er i minoritet i landet, har allerede klaget over at de føler seg utestengt fra den politiske prosessen.

Iraks midlertidige president Ghazi al-Yawir sier ekstra stemmesedler måtte sendes til byen Mosul i to omganger i løpet av valgdagen.

- I tillegg var det flere titusener som ikke fikk stemt på grunn av manglende stemmesedler i Basra, Bagdad og Najaf, sier han.

Iraks uavhengige valgkommisjon har også konstatert at en del irakere ikke fikk stemme fordi trusler og vold i forkant av valget forstyrret planleggingen.

- Valgene fant sted under svært vanskelige forhold, noe som uten tvil fratok en del innbyggere muligheten til å avgi stemme, sier Husain al-Hindawi, som organiserte valget.

Valget i Irak foregikk i 63.000 stemmelokaler. Det var imidlertid bare 33.763 uavhengige lokale observatører, og 622 internasjonale observatører til stede, opplyser valgkommisjonen.

Resultatene fra det irakiske valget er ventet innen en uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag