*Nettavisen* Nyheter.

Innrømmer usikkerhet om rakettskjold

Bare noen måneder for USA tar i bruk sitt såkalte rakettskjold, innrømmer Pentagon at det slett ikke er sikkert at det kommer til å virke som forutsatt.

13.03.04 09:39

Det nye rakettforsvarssystemet er en gammel kampsak for republikanerne, og planene kom først på bordet under president Ronald Reagans tid i Det hvite hus.

Uavhengige eksperter har lenge stilt spørsmål ved om et slikt rakettskjold faktisk vil virke, og Russland forkynte nylig at de hadde utviklet en rakett som ikke ville la seg stanse.

Til den amerikanske forsvarsindustriens store glede har president George W. Bush likevel gitt grønt lys, og krevd full fart i utviklingsarbeidet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enorme kostnader
Prislappen for rakettskjoldet er på minst 350 milliarder kroner, og bare for budsjettåret 2005 har Bush bedt Kongressen bevilge over 70 milliarder kroner til prosjektet. De folkevalgte er imidlertid skeptiske.

Under en høring i forsvarskomiteen i Senatet tidligere i uka vedgikk Thomas Christie, som har hovedansvaret for å evaluere våpensystemene i det amerikanske forsvaret, at det hersket tvil om rakettskjoldet vil virke som forutsatt.

- Så vi kan på det nåværende tidspunkt ikke være sikre på at systemet vil virke mot en nordkoreansk rakett-trussel, spurte senator Jack Reed.

- Det er nok riktig å si, medga Christie.

Ikke ferdig
Amerikanske våpensystemer må vanligvis gjennomgå grundig testing før de tas i bruk, men når det gjelder rakettskjoldet har Bush ikke tid til å vente.

Flere av testene som alt er gjennomført var mislykkede, og forsvarsminister Donald Rumsfeld har innrømmet at skjoldet ville bli tatt i bruk før det var ferdig utviklet.

Bush har krevd systemet operativt innen september, og viser til at USA står overfor en umiddelbar trussel om rakettangrep fra land som Nord-Korea.

Kritikerne hevder presidentens hastverk først og fremst har sammenheng med høstens valg, og uavhengige eksperter stiller også spørsmål ved trusselbildet som tegnes.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.