RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innsjø på Titan?

Sist oppdatert:
Forskere spekulerer i om det kan være oppdaget en innsjø på Titans sydpolområde.

Hvis den mørke strukturen på bildet er en innsjø, dreier det seg ikke om en innsjø med vann, men med hydrokarboner. For eksempel kan det være en innsjø av metan.

Noe av årsaken til at forskere vurderer om den mørke strukturen kan være en slags innsjø, er at strukturen sett ovenfra har en form som minner om en innsjø. Ytterkanten danner en markant grense mot omgivelsene, slik strandlinjer gjør til innsjøer på vår jordklode.

I tillegg ligger strukturen i det området på Titan der det er mest skyer.

- Med så lave temperaturer som det er på Titan, rundt -180 grader celsius, vil det ta lang tid for en metaninnsjø å fordampe. Derfor vil det ikke være overraskende å finne en innsjø av metan, som vedvarer over lang tid, melder Norsk Astronautisk Forening (NAF).

Spekulasjonene rundt hvorvidt det finnes hav og sjøer av metan på Titan er ikke nye. Så langt har dette imidlertid ikke vært mulig å bevise.

Andre mulige forklaringer på den mørke strukturen er at den har vært en innsjø, og nå er tørket ut. Nok en mulighet er at det dreier seg om en forsenkning fylt med mørke, faste hydrokarboner.

- I så fall skyldes den glatte formen på randen en annen prosess enn erosjon av flytende metan. Kanskje er det for eksempel kalderaen på en vulkan, opplyser NAF.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere