Gå til sidens hovedinnhold

Innstiller 2.000 flyavganger

USAs største flyselskap forårsaker komplett reisekaos for hundretusenvis av passasjerer.

American Airlines er i voldsomt trøbbel.

Selskapet, som er USAs største, har fått pålegg fra amerikanske luftfartsmyndigheter om å gjennomføre full service på strømanlegget på samtlige av sine fly av typen MD80.

Rammer 200.000
Flyselskapet bruker MD80 på en tredjedel av sine innenriksruter i USA, og ettersom hele flåten av flytypen nå er satt på bakken, måtte American Airlines kansellere 1.100 avganger onsdag. Torsdag innstiller de ytterligere 900 avganger.

Totalt kan så mange som 200.000 passasjerer være rammet på under 48 timer. Svært mange reisende fra Europa, også Norge, blir rammet av flykaoset i USA. American Airlines er en stor operatør på en lang rekke strekninger mellom USA og Europa.

Strømtrøbbel
Transatlantiske reisende som skal videre fra en knutepunktflyplass i USA må i ytterste konsekvens påregne flere dagers forsinkelse.

Passasjerenes misnøye med selskapet øker i takt med avsløringen om at problemene med MD80-flyene skulle vært løst for lengst.

(Artikkelen fortsetter under)

Luftfartsmyndighetene Federal Aviation Agency (FAA) påla flyselskapet i september 2006 å utbedre ledningene i strømnettet til flyenes drivstoffpumper. En inspeksjon avslørte at strømledningene ikke var forskriftsmessig festet, noe som kan forårsake ledningsbrudd, kortslutning og i verste fall brann.

300 fly på bakken
American Airlines fikk frem til februar i år til å utbedre strømnettet på samtlige 300 MD80-maskiner. Imidlertid viste en inspeksjon tidligere denne uka at arbeidet ikke var gjort godt nok. Fremdeles utgjør strømnettet en sikkerhetsrisiko.

Dermed hadde flyselskapet ikke noe annet valg enn å sette samtlige MD80 på bakken.

På de fleste store knutepunktflyplassene i USA er avgangshallene overfylt med strandede passasjerer. Verst rammet er flyplassene i Dallas, Chicago og New York.

Aksjekursen stuper
Som følge av flykaoset, har aksjene til eierselskapet til American Airlines stupt. AMR Corp. sin aksjekurs falt onsdag med 11,1 prosent. Det er svært dårlige nyheter for selskapet som om to uker skal legge fram sin første kvartalsrapport.

Analytikere tror MD80-krisen, høye drivstoffpriser og økonomiske nedgangstider i USA vil gi selskapet et underskudd på 300 millioner dollar allerede i første kvartal.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto