Gå til sidens hovedinnhold

Internasjonal styrke avvises

Israels visestatsminister og fredsprisvinner Shimon Peres avviser forslaget fra G8 og FNs generalsekretær om utplassering av en internasjonal styrke i Sør-Libanon.

- Ingen internasjonal styrke kan endre situasjonen. Hele området på libanesisk side er fullt av eksplosiver og umerkede miner, sier Peres etter møte med EUs utenrikspolitiske kordinator Javier Solana onsdag, melder AFP

Ber om styrke
Peres ba om at den libaneske hæren må ta kontroll over grensen mellom Libanon og Israel i Sør-Libanon og stanse rakettene Hizbollah sender mot Israel.

FN-delegasjonen ber innstendig om at det snarest mulig besluttes å sende en internasjonal styrke til Sør-Libanon. FNs visegeneralsekretær Mark Malloch Brown, sier at delegasjonen er på vei tilbake til New York for å avlegge rapport til Sikkerhetsrådet.

Uenighet i Sikkerhetsrådet
FN, EU og arabiske land - blant dem USAs nærmeste allierte i Midtøsten, Saudi-Arabia, Egypt og Jordan - ba om å få på plass en våpenhvile for å stanse den israelske offensiven.

Syria og Iran krever også en våpenhvile. Men den britiske statsministeren Tony Blair sier at en våpenhvile ikke er aktuell før Hizbollah returnerer de to bortførte israelske soldatene og stanser rakettangrepene mot Israel.

Frankrike, Tyskland og Italia har krevd våpenhvile. Javier Solana gjentok dette kravet i møte med Israels utenriksminister og statsminister. Analytikere regner imidlertid med at det vil bli heftig diskusjon i FNs Sikkerhetsråd de kommende dagene, særlig mellom USA og Frankrike.

Krigsforbrytelser
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, understreker at partene i en konflikt har plikt til å utvise forsiktighet. En militæraksjon må stå i forhold til det som utløste den, for å skåne sivilbefolkningen mest mulig.

Både Israel og Hizbollah har slått til mot sivile områder på begge sider av grensa mellom Libanon og Israel. 315 ble drept i Libanon og 28 i Israel, melder AFP.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?