Internasjonale eksperter til Kenya etter terror

Foto: NOOR KHAMIS (Reuters/Scanpix)

Kriminalteknikere er i gang med å saumfare kjøpesenteret der 72 mennesker ble drept.

26.09.13 12:31

Nairobi/Oslo (NTB-Trond Børrehaug Hansen): Kriminalteknikere er kommet fra en rekke land til Nairobi og er i gang med å saumfare kjøpesenteret der 72 mennesker ble drept.

Samtidig frykter somaliere i Kenya hevnaksjoner etter det fire dager lange dramaet som den somaliske gruppen al-Shabaab sto bak.

Kenyanske kriminalteknikere fikk onsdag hjelp av utenlandske kolleger til å granske Westgate-senteret, dagen etter at beleiringen var over. Over hele Kenya hang flaggene på halv stang ved innledningen til tre dager med landesorg.

Somalieren Omar Abdirashid sa til nyhetsbyrået DPA at han og hans venner er redde for å vise seg på gaten i Nairobi. - Jeg har snakket med mange av vennene mine, de tør ikke gå ut, og jeg er selv redd spesielt når jeg er på folksomme steder, fortalte han.

«Urettferdig»
- Somaliere får skylden for alle angrep der det brukes sprengstoff eller skytevåpen, men dette er urettferdig, sa Abdirashid. I fjor ble mennesker av somalisk opprinnelse truet av mobber i forsteder til Nairobi, etter at flere mennesker ble drept i en granateksplosjon.

Al-Shabaab kan ha styrket sin posisjon blant verdens såkalte hellige krigere, selv om flere av dem som gikk til angrep i Kenya, er tatt til fange. Angriperne holdt stand og fanget verdens oppmerksomhet i over tre døgn med kravet om at Kenya må trekke seg ut av Somalia.

Det kan gi den somaliske gruppen større troverdighet i det globale jihadistmiljøet, ifølge den amerikanske avisen The Washington Post. Angrepet har fått rosende omtale på flere islamistiske nettsider og i sosiale medier.

Pågrepet
Det har kommet meldinger om at flere av terroristene er fra vestlige land, blant annet Sverige, men dette er blitt tilbakevist. Også av al-Shabaabs representanter.

Onsdag kom det beskjeden om at briten som var blitt pågrepet etter terrorangrepet, er ikke av særlig interesse for etterforskningen, opplyser britiske myndigheter. Heller ikke amerikanske myndigheter vil bekrefte at noen av deres borgere har deltatt i terrorangrepet.

Kriminalteknikerne som er i Kenya for å hjelpe til kommer fra USA, Israel, Storbritannia, Tyskland, Canada og andre land.

Kenyanske myndigheter venter bare å finne likene av «terrorister» inne i kjøpesenteret Westgate, sier innenriksminister Joseph Ole Lenku

Terrorangrepet var omhyggelig planlag og innøvd, skriver New York Times. Ifølge den amerikanske storavisens kilder i amerikansk etterretning ble maskingeværer på forhånd gjemt inne i senteret i den kenyanske hovedstaden. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.