Koronaviruset herjer i nabolandet Sverige. Onsdag viser de siste tallene at til sammen 239 virussmittede personer nå er døde i Sverige, og at det totale antallet koronasmittede er oppe i 4.947.

Aftonbladet melder onsdag kveld om ytterligere 45 dødsfall i Stockholm. Dermed er 149 personer nå døde av koronaviruset i Stockholm.

393 pasienter er eller har vært innlagt på intensiven så langt med covid-19, viser nye tall fra Folkhälsomyndigheten i Sverige.

– Ser man på den siste måneden i Sverige, har vi en relativt flat kurve, men nå har vi en ganske bratt oppgang. Nå er det enda større grunn til å følge rådene strengt i noen uker fremover, sier statsepidemiolog Anders Tegnell.

Les siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio.

I slutten av april vil over halvparten av Sveriges rundt 10 millioner innbyggere være smittet, ifølge forsker Tom Britton.

Fulle sykehus

Primærhelsetjenesten skal nå forberedes på å overta ansvaret for koronapasienter i Stockholm-regionen, og leger fra primærhelsetjenesten skal få hurtigkurs til å kunne ta seg av døende koronapasienter i deres egne hjem, skriver Aftonbladet.

Årsaken er at det forventes at hele ti prosent av alle pasienter med påvist koronasmitte vil ha behov for sykehusbehandling.

Med de prognosene ventes det at sykehusene i regionen vil være fulle allerede tirsdag 7. april. Toppen, hvor flest antall personer vil ha behov for behandling, ventes 29. april.

Les også: Svensk WHO-rådgiver slakter Norge og resten av verdens håndtering av koronakrisen

Les også: Donald Trump vil holde USA stengt til 30. april

«Redusert kvalitet kan måtte aksepteres»

I dokumentet som Aftonbladet siterer heter det at «primærhelsetjenesten i den skjerpede situasjonen må fokusere på å sikre høyest mulig kvalitet», men at «redusert kvalitet kan måtte aksepteres».

Det kommer også frem at de ønsker å etablere nye omsorgsboliger, som vil være en slags mellomting mellom hjemmesykepleien og eldreomsorgen, hvor utelukkende koronasmittede eldre blir ivaretatt under samme tak.

Interndokumentet fra Stockholms helseregion er datert 27. mars og er en veiledende prognose for ansatte som jobber i primærhelsetjenesten.

Les også: Pandemien har kostet flere liv i USA enn Kina

- Sverige gjør alt rett

Sveriges koronastrategi med ikke å «stenge ned», har vakt oppsikt.

- Sverige gjør riktig. Alle andre gjør feil, uttalte Sveriges tidligere statsepidemiolog, Johan Giesecke, som selv håndplukket Anders Tegnell, til sin etterfølger.

Gradvis har også Sverige skjerpet tiltakene, senest med å forby besøk på aldershjem, men omfattende skolestenging eller hytteforbud har så langt ikke vært aktuell politikk i Sverige.

- Vi kan ikke holde skoler stengt i månedsvis. Vi kan ikke holde samfunnet i lockdown i lang tid. Men det vi holder på med nå, det kan vi holde på med lenge, uttalte Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell fredag.

På spørsmål fra en tysk journalist tirsdag om svenske helsemyndigheter mener at de fortsatt fører en riktig linje i kampen mot koronaepidemien, svarte Tegnells kollega Anders Wallensten slik:

- Vi vurderer at det vi gjør er riktig i den nåværende situasjonen. Vi sier ikke at dette ikke kommer til å endre seg. Det vi ser her er en økning som ikke er veldig bratt opp. Det øker, men på et forutsigbart sett.

Wallensten beskriver økningen som ganske konstant.

- Det er ikke sånn at den løper i fra oss, sa han.

Les også: Klappjakt på den første som ble smittet: Kan ha svar på korona-gåten (+)

Nye retningslinjer i Sverige

Svenske myndigheter presenterte også nye retningslinjer onsdag. De skal begrense smitterisikoen i hverdagen og gjelder kollektivtransport, butikkhandling, arbeidsmiljø og fest.

Retningslinjene er allerede velkjente for nordmenn.

På arbeidsplasser skal man holde avstand, ha gode hygienerutiner og tilpasse det slik at folk kan jobbe hjemmefra. Ellers bør arbeidstider kunne tilpasses slik at man kan unngå rushtrafikk.

– Alle må bidra

Man skal unngå kollektivtransport og opphold på andre steder med mye folk. Dagligvarehandel i butikk bør gjøres kun når det er nødvendig.

Organisasjonsmøter og andre møter bør utsettes eller avholdes som videomøter. Myndighetene oppfordrer det svenske folk til å holde seg i aktivitet utendørs, men unngå trening som involverer nærkontakt.

– Hver og en av oss må ta ansvar for å minske og dempe smittespredningen. Alle må bidra, sa sosialminister Lena Hallengren (S) på pressekonferansen onsdag.