*Nettavisen* Nyheter.

Internett for undertrykte

USA videreutvikler internett for politisk undertrykte, med hjelp fra Gjøvik.

01.10.06 22:12

Regimer som Iran og Kina slår stadig oftere ned på opposisjonelle som bruker internett til å fortelle om overgrep. Nå videreutvikler USA et datanett som kan hjelpe opposisjonelle med å holde seg skjult inne i diktaturstatene. Alt med hjelp fra en forsker fra høyskolen på Gjøvik.

Les Øverliers egen artikkel om nettverket.

Opposisjonelle i Kina har alltid skremt regimet, men det koster blod: For å slippe dette har mange dissidenter gjemt seg og fortsetter motstanden ved å spre informasjon gjennom internett. I Washington jobber Lasse Øverlier – en computerekspert fra høgskolen på Gjøvik. Han har sett hvordan kinas hemmelige politi har sporet opp adressene til dissidenter og arrestert dem, med hjelp fra nettselskaper:

Yahoo
- Yahoo ble lagt under press fra Kinesiske myndigheter fordi de ikke likte informasjonen (som var lagt ut). Så for å kunne gjøre butikk i Kina, sannsynligvis, ble de tvunget til å gi fra seg adressen. Og vedkommende ble fengslet av Kinesiske myndigheter og sitter nå fengslet for å ha ytret seg, sier han til TV 2 Nyhetene.

I samarbeid med vitenskapsfolk i den amerikanske marinen videreutvikler Øverlier et nett opposisjonelle over hele verden kan koble seg på. Dette kunne ha beskyttet den kinesiske dissidenten.

- Det at han kobler seg gjennom til et sett av maskiner på internett skjuler spor og gjør at det ikke er mulig for Yahoo å se hvor denne kineseren sitter, sier Øverlier.

Agenter
Dette anonymiserende nettet kan også skjule amerikanske spioner som bruker internett til å sende informasjon hjem.

- Dette nettverket kan gi en trygghet for – for eksempel, agenter ute i felt. Eller offentlige ansatte som er i usikre områder, forklarer Øverlier.

Men det kan også misbrukes av kriminelle:

- Kriminelle har ingen problemer. De har teknologien allerede og tilbudet er der for dem.

Det jeg prøver å få til sammen med mange andre, er at vanlige personer også skal ha personvern når de er på internett. Jeg håper at det kan være til nytte for for eksempel politiske dissidenter som ønsker å få ut informasjon fra undertrykkende regimer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.