*Nettavisen* Nyheter.

Internett sensureres i Danmark

Danske internetttilbydere er nå dømt til å blokkere tilgangen til nettstedet Allofmp3.com.

26.10.06 12:32

Allofmp3.com har blitt utrolig populær ved å tilby et stort utvalg musikk til en billig penge. Musikkbransjen hevder at nettstedet driver ulovlig, men eierne av nettstedet rister på hodet og sier de driver innenfor russisk lov og har avtale med en russisk rettighetshaver.

Det er tidligere blitt kjent at platebransjen har fått VISA og MasterCard til å blokkere pengeoverføringer slik at det skal bli nærmest håpløst å være kunde.

Nettleverandøren ansvarlig for sine kunder
Nå har den internasjonale rettighetsorganisasjonen IFPI vunnet i retten mot Tele2 i Danmark. Retten slår fast at internettilbyderne har ansvar for brukernes handlinger, og de er beordret om å blokkere tilgangen til nettstedet. Dette til tross for at selskapet ikke er dømt for noe ulovlig.

IFPI skal tidligere ha forsøkt seg å gå mot tilbydere i England uten å vinne frem.

Dommen setter presidens for alle danske nettilbydere, og trolig også europeiske, melder danske Computerworld. Nettilbydere vil nå kunne måtte blokkere adgangen til nettsteder som anses som ulovlige.

Mener det er umulig å blokkere
- Hvis man skal forhindre adgangen, og det er ikke helt mulig, så vil regningen komme opp i 100-millionerkronerklassen, anslår advokat Michael Brant som fører saken for bransjeforeningen Telekommunikationsindustrien.

Tele2 hevder at den eneste muligheten for å fullstendig blokkere tilgangen til nettstedet er å sperre forbindelsen til hele internett for sine kunder.

Retten er derimot uenig, og mener at en enkel DNS-blokkering vil være nok, selv om dette kan omgås for erfarne it-brukere.

Tele2 har anket saken.

Ifølge Tele2 i Norge får denne dommen ingen konsekvenser for norske kunder.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.