*Nettavisen* Nyheter.

Inviterer Norge til Libanon

Libanons utenriksminister sier i et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen at han ønsker norske soldater velkommen.

15.08.06 11:10

GRATIS OPPSETT: Alt fra Midtøsten på mobil

Utenriksminister Fawzi Salloukh ønsker at FNs UNIFIL-styrke får mer makt i Sør-Libanon for å passe på våpenhvilen mellom Libanon og Israel. Han ønsker norske soldater velkommen tilbake til Sør-Libanon.

- Nordmenn har vært her i mer enn 20 år. De er velkommen også nå. I dag er det klart at Italia, Tyrkia, Malisyia, Indonesia, Marokko og Spania vil bli utplassert gjennom UNIFIL styrken og den Libanesiske hæren i Sør-Libanon, sier Salloukh til TV 2 Nettavisen.

I intervjuet sier Salloukh at han kommer til Sverige den 31. august for å delta på en giverlandskonferanse for Libanon.

Trenger penger
- Vi takker Sverige for et slikt initiativ. Sveriges utenriksminister Jan Eliasson har snakket med oss om konferansen og vi sa ja til å delta. Der kommer det til å delta flere land og flere internasjonale organisasjoner, sier Salloukh til TV 2 Nettavisen på telefon fra Beirut.

- Hvor mye penger trenger Libanon?

- Vi har ennå ikke startet å regne på hvor mye vi trenger, men Israel har ødelagt bruer, gater, bygninger, statlige institutter, flyplasser og haveplassene i landet. De fleste veiene og bruene i Sør-Libanon er ødelagt etter fem uker med bombeangrep. Vi trenger også hjelp til å rense alle strendene for olje. Søndag rammet israelske krigsfly elleve bygninger i løpet av tre minutter. Så Libanon trenger stor hjelp fra det internasjonale samfunnet. Traktorer og bulldosere jobbe nå med å fylle hullene i veiene. Libanon trenger flere milliarder dollar for å bygge alt på nytt. Dette er bare etter krigen som Israel har hatt mot Libanon, og som har kostet minst 1100 sville libanesere livet, sier Salloukh.

- Siden du skal til Sverige, skal du besøke Norge også?

- Jeg kan ikke bestemme dette nå, men det er åpent om jeg besøker Norge, sier Salloukh til TV 2 Nettavisen.

BARE I TV 2 NETTAVISEN:Dagbok fra Beirut

- Norske soldater velkommen
Salloukh ønsker at UNIFIL får mer makt i området for å passe på våpenhvilen mellom Libanon og Israel. Han ønsker norske soldater velkommen tilbake til Sør-Libanon.

- Nordmenn har vært her i mer enn 20 år. De er velkommen også nå. I dag er det klart at Italia, Tyrkia, Malisyia, Indonesia, Marokko og Spania vil bli utplassert gjennom UNIFIL styrken og den Libanesiske hæren i Sør-Libanon, sier Salloukh til TV 2 Nettavisen.

- Hva er viktig for Libanon i dag?

- Det er viktig for oss at Israel respekterer våpenhvilen, og at deres styrker trekker seg ut fra Libanon. Det viktig for oss at flere tusen libanesiske flyktninger feirer våpenhvilen ved å vende hjem. Dessverre er det mange av dem som bare finner en ruinhaug der de bodde før krigen startet. Men vi takker gud for at mange overlevde, sier Salloukh.

- Løser alt gjennom dialog
- Skal den libanesiske regjeringen avvæpne Hizbollah?

- Dette er en innenrikssak for libaneserne. Hizbollah er ikke en terroristgruppe. De er motstandere og har forsvart sitt land. Regjeringen og motstanderne har sammen kjempet mot den israelske krigen mot Libanon. Regjeringen har sagt ja til FNs resolusjon, men har noen forbehold mot flere punkter. Vi kommer til å løse alt gjennom dialog mellom oss libanesere uten at noe fremmed land blander seg inn i saken, seir Salloukh til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.