RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inviterer Vanunu til Tromsø

(AFP/Scanpix)
Rektor Jarle Aarbakke inviterer den frigitte israelske atomfysikeren Mordechai Vanunu til Tromsø for å være æresgjest ved universitetets årsfest i august.

Hel siden han ble kreert til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø (UiTø) i mai 2001, har Vanunu hatt en stående invitasjon til å besøke universitetet.

- Det var en stor lettelse å få vite onsdag at Mordechai Vanunu faktisk er løslatt fra fengselet i Israel. Men gleden er ikke udelt når man blir kjent med hvilke vilkår han har fått for sin videre tilværelse med restriksjoner på hva han kan si, hvem han kan prate med og hvor han kan oppholde seg. Reelt sett soner Vanunu fortsatt, blott i et litt større fengsel, sier Jarle Aarbakke.

Han sier videre at konkretiseringen av den stående invitasjonen også er å regne som en protest mot de urimelige restriksjonene Vanunu er pålagt.

Vanunu slapp onsdag ut fra 18 års fengsel i Israel etter at han i 1986 avslørte at Israel utviklet atomvåpen ved Dimona-anlegget i Sør-Israel. Vanunu satt i isolat i elleve av sine fengselsår.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere