RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IOC truer med å straffe OL-utøvere

Den internasjonale olympiske komité truer med sanksjoner mot OL-utøvere som bedriver Tibet-propaganda.

President for den internasjonale olympiske komité (IOC), Jacques Rogge, sier at OL-utøvere står fritt til å uttrykke politiske standpunkter, men risikerer sanksjoner hvis de involverer seg i propaganda under OL i Beijing, skriver The Times.

Forbyr propaganda
Rogge henviser til OL-reglementet som forbyr enhver form for propaganda samt politiske og religiøse demonstrasjoner i de olympiske områdene eller på arenaene. Dette innebærer åpnings- og avslutningsseremonien, på medaljepodiene og i utøverlandsbyen.

Om dette betyr at utøverne blir straffet hvis de veiver med tibetanske flagg under OL, ønsker han ikke å utdype. Men han antyder at en slik opptreden kan bli oppfattet som propaganda.

På spørsmål om dette bryter med ytringsfriheten, så henviser Rogge til et eksempel hvor en spansk utøver kan uproblematisk bære både det spanske flagget og et provinsflagg så lenge det dreier seg om patriotisme.

- Vi har hatt mange eksempler på en miks av flagg og hvor utøveren er stolt over det. Er det et ønske om å bedrive propaganda eller er det et ønske om å demonstrere glede over seieren? sier Rogge.

Definisjonsspørsmål
Men det kan fort bli vanskelig å definere om det er patriotisme eller propaganda hvis en kineser eller en utenlandsk utøver med tibetansk opprinnelse velger å bære det tibetanske flagget.

Rogge legger også til at OL er i en krise etter at pro-Tibet-aktivister har overskygget OL-stafetten med omfattende demonstrasjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere