iPhone-hysteri på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Apples suksess gav jubel på børsene.

23.10.07 22:45

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene fortsatte mandagens opptur på det amerikanske markedet. Sterkt ledet av teknologigiganten Apples kvartalsresultat og meldingen om 1,1 solgte iPhoner ledet teknologiaksjene oppgangen.

Den negative beholdningen sto detaljistsektoren for med varsel fra Target og giganten Wal-Mart som melder at de skal kutte investeringer mer enn tidligere anslått.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi ser høyere og Nasdaq kommer til å lede an. Alt handler om resultater i dag, sa sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partners til MarketWatch ved åpningen.

Cardillo advarer mot faren for at oppturen fort kan komme til å avta. Økende geopolitisk spenning, og svakere dollar samt stigende oljepris kan få investorene på andre tanker.

Sterke signaler
Sterkt salg av iPhone og Mac sørget for at Apple slo forventningene. I tredje kvartal hadde de et resultat på 904 millioner dollar eller 1,01 dollar per aksje. Det er en solid opptur fra 546 millioner dollar eller rundt 62 cents per aksje i samme periode året før. Omsetningen økte samtidig fra 6,22 milliarder dollar fra 4,84 milliarder dollar. Analytikerne ventet at resultatet skulle havne på 86 cents per aksje fra en omsetning på 6,07 milliarder dollar.

Apple-aksjen klatret med nesten syv prosent.

iPhone-salget smittet også over på telekonsernet AT&T. Telekjempen leverte et nettoresultat på 3,06 milliarder dollar i tredje kvartal. Det tilsvarer 50 cents per aksje og er en nedgang fra 2,16 milliarder dollar eller 56 cents per aksje. Justert endte resultat i siste kvartal på 71 cents. Det er identisk med forventningene blant analytikerne. Selskapet har også positive utsikter for inneværende og nest år.

AT&T endte steg med to prosent.

Kredittkortselskapet American Express er annen som innfrir forventningene. Resultatveksten i tredje kvartal lå på 11 prosent. Den neste største kjemikalie produsenten i USA viser også gode takter. Resultatet til DuPont ble 8,5 prosent høyere i tredje kvartal og ble særlig dratt opp av vekst internasjonalt og innen jordbruket.

American Express kunne notere seg for en økning på pene tre prosent, mens DuPont falt med en halv prosent.

- Om selskapene fortsatt slår forventningene er det et bra tilbakefall for aksjene. Det sier gode ting om helsen til den amerikanske økonomien, sier forvalter Robert Morgan, ifølge Bloomberg.

Medaljens bakside
Kommentarer som DuPont-toppen Charles O. Holliday jr. ga om at selskapet ikke tror det vil bli en bedring i boligmarkedet neste år påminte investorene om problemene som fortsatt rir økonomien, og begrenset oppgangen aksjene fikk ved starten av sesjonen.

- Boligproblemene er åpenbart fortsatt en stor bekymring, og spørsmålet er hvor mye det påvirker resten av økonomien. Jeg tror trenden i markedet er ned med mindre investorene ser noe positivt, og markedet stiger oppover igjen, sier markedsanalytiker Alexander Paris, ifølge Associated Press.

Detaljistsektoren fikk seg en smell etter at kjempen Target kom med resultatvarsel og reduserte guidingen, mens kjempen Wal-Mart Stores sa de skulle trimme utgiftene til fremtidige investeringer.

- Target senker guidingen og det Wal-Mart sier på sitt styremøte drar resten av detaljistene ned, sier sjefmarkedsstrateg Art Hogan, ifølge MarketWatch.

Target endte ned med 0,3 prosent, mens Wal-Mart var den Dow-komponenten som falt mest med sine 2,8 prosent.

Verdens største hvitevareprodusent Whirlpool Corp rapporterte om et resultat i tredje kvartal svakere enn analytikernes forventninger etter at fallet i boligmarkedet skal ha skadet etterspørselen etter frysere og oppvaskmaskiner.

Whirlpool endte ned nesten fem prosent.

Oljefall
Oljeprisen fortsatte den siste tidens fall etter at den 19. oktober passerte 90 dollar fatet. På spekulasjoner om at den ukentlige lagerrapporten, som blir sluppet onsdag, vil vise en økning i lagrene for både bensin og olje falt prisen, på WTI-oljen, men 0,91 prosent til 85,25 dollar fatet. Prisene er nå 45 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

-Råoljelagrene er virkelig komfortable. En økning i bensinen og et lite endret destillattall vil med sikkerhet gi forsiktighet, sier en analytiker hos Citigroup, ifølge Bloomberg.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,81% til 13.676,23

Nasdaq +1,65% til 2.799,26

S&P 500 +0,88% til 1.519,59

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag