*Nettavisen* Nyheter.

IRA tar nye skritt mot avvæpning

IRA annonserte tirsdag sitt tredje skritt på vei mot full avvæpning. Avvæpningen skal på ny få fart på fredsprosessen i Nord-Irland.

21.10.03 13:31

- IRAs lederskap er forpliktet til å løse dette spørsmålet, heter det i en uttalelse fra motstandsbevegelsen.

- Vi har også godkjent et nytt tiltak for å fjerne våpen, heter det fra IRA, ifølge Reuters.

Tony Blair og hans irske kollega Bertie Ahern skulle tirsdag møtes i Belfast for å legge siste hånd på en ny politisk handlingsplan som blir kalt det viktigste skritt mot fred i Nord-Irland siden langfredagsavtalen fra 1998. IRAs politiske fløy lovet samme dag slutt på all voldsbruk.

Unionistene har nektet å forhandle med IRAs politiske fløy Sinn Fein, så lenge den væpnede fløyen ikke legger ned våpnene for godt. Men Sein Feins leder Gerry Adams sa mandag at partiet er motstander av alle former for politisk vold, og "fullstendig og absolutt innstilt på å løse en hver uenighet med demokratiske og fredelige midler".

Langfredagsavtalen gjorde langt på vei slutt på den systematiske volden mellom de store halvmilitære gruppene på katolsk og protestantisk side i konflikten. Protestantene, som også kaller seg unionister, ønsker at Nord-Irland fortsatt skal være en britisk provins, skriver NTB-Reuters-DPA.

Den britiske regjering stanset hele prosessen for ett år siden, etter påstander om at IRA drev spionasje inne i selve regjeringskontorene i Belfast. Påstandene utløste en heftig politisk krangel, som brøt ned mye av tilliten mellom partene i fredsprosessen.

Valget på ny nordirsk selvstyreforsamling skulle vært holdt i mai i år, men i april varslet statsminister Blair at det ville bli utsatt på ubestemt tid. Tirsdag ble det imidlertid bestemt at valget skal avholdes 26. november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.