*Nettavisen* Nyheter.

Irak-ambassadør møtte Statoil

Iraks Norden-ambassadør møtte Statoil i Oslo.

19.01.07 14:21

- Vi har et godt samarbeid med Olje- og energidepartementet og Statoil, sier ambassadør Ahmad Bamarni til Nettavisen.

Så langt har bare norske DNO engasjert seg direkte i Irak. Når Iraks nye oljelov kommer på plass, vil trolig flere større utenlandske selskaper engasjere seg.

- Jeg tror loven vil bli godkjent i parlamentet i løpet av året, sier Bamarni.

Statoil bekrefter at Bamarni besøkte selskapet.

- Han hadde møter med folk fra Internasjonal avdeling, sier pressetalskvinne Ranveig Stangeland til Nettavisen.

Forhandlinger
En gruppe på 19 personer fra det irakiske oljedepartementet besøker for tiden Oljedirektoratet i Stavanger for å lære forhandlingsteknikk og kontraktsrett.

Denne uken var også en gruppe fra det irakiske utenriksdepartemntet i Oslo for å finne lokaler til en ny irakisk ambassade.

Barmanis ambassade i Stockholm har så langt dekket alle de nordiske landene. I løpet av noen måneder vil Irak åpne nye ambassader både i Oslo og København.

- Norger er et interessant land for oss, både når det gjelder energi og fredsbygging, understreker Barmani.

Ifølge Ahmad Bamarni pågår fortsatt diskusjoner i den irakiske regjeringen om hvordan den nye oljeloven skal fungere.

-Det er nasjonal enighet om at olje- og gassressursene er nasjonale ressurser. Samtidig må innntektene fordeles mellom regionene basert på behov og folketall, sier ambassadøren.

Kommisjon
DNO har inngått en avtale direkte med de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak i juni 2004 om leting og utvinning av olje.

Bamarni peker på at en regjeringsoppnevnt ekspertkommisjon gå gjennom DNOs avtale og alle andre tidligere avtaler for å se om avtalene er gyldige eller ikke.

Ifølge Reuters vil kommisjonen bli ledet av statsministeren eller visestatsministeren. Kommisjonen skal ha myndighet til å eventuelt bryte tidligere avtaler med oljeselskaper som de regionale myndighetene har inngått.

- Regionene vil forhandle i overensstemmelse med bestemte parametre og investeringsmodeller som er bestemt av det nasjonale oljerådet, sier en kilde til Reuters som ønsker seg å være anonym.

Tidligere har det vært rykter om at Statoil vurderer å kjøpe opp DNO. I såfall vil Statoil arve usikkerheten som hefter ved DNOs avtale med kurderne.

Må tilpasses
En talsmann for det irakiske oljedepartementet har tidligere bekreftet overfor Nettavisen at DNOs avtale må reforhandles når den nye loven er på plass.

- Alle tidligere kontrakter må tilpasses i forhold til den nye olje- og gasssloven, sa Assim Jihad til Nettavisen i forrige uke.

Han kan ikke si hvilken betydning reforhandlingen får for DNOs avtale i Nord-Irak.

- Jeg vet ikke. Den nasjonal råd for olje og gass som vi etablerte komme å ta ansvar for å løse alle problemer i forbindelse med tidligere kontrakter som ikke tar hensyn til den nye loven og det irakiske folkets interesser, sa Jihad.

- Ran
Professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Øystein Nordeng, mener den nye loven er skreddersydd for amerikanske interesser.

- Amerikanske rådgivere er i alle irakiske departementer, og har vetorett, sier Nordeng til Nettavisen.

- Etter min mening er dette nærmest et ran av Iraks olje. De har sentralisert forhandlingsretten, sier han.

Vil reforhandle
Øystein Nordeng mener det ikke er noen grunn til å gi utenlandske selskaper eierskap til irakiske oljefelter, og tror den nye loven kan bli forandret igjen dersom det kommer en ny regjering i Irak.

- Enhver ny regjering vil reforhandle avtalene. Det har skjedd i Russland og andre steder. Hvis nasjonalstaten får for dårlige vilkår, vil man gripe inn, sier Nordeng.

Han mener det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til oljeutvining i Irak, blant annet i forhold til transport ut av landet og skatteleggingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag