*Nettavisen* Nyheter.

Irak-debatt rammet soldater

Foto: (Forsvaret)

Debatten om det norske Irak-bidraget og følelsen av å bli oppfattet som okkupanter var en belastning for de norske Irak-soldatene.

24.08.04 13:31

Den manglende støtten hjemmefra ble en belastning for norske soldater i tjeneste i Sør-Irak, viser en ny undersøkelse.

De norske soldatene som var i Irak merket godt debatten hjemme om lovligheten av den norske innsatsen. Mange av soldatene opplevde mediedekningen av innsatsen som i Irak som krenkende, viser en undersøkelse blant soldatene som deltok i den norske styrken i Sør-Irak.

Store påkjenninger
De norske Irak-soldatene ble også påvirket av den irakiske sivilbefolkningens holdninger til styrken, skriver de tre forskerne Lars Weisæth, Terje Olav Rød og Arnfinn Tønnessen i en kronikk i Aftenposten. Forskerne arbeider ved Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress i Oslo. Senteret åpnet ved Ullevål sykehus tirsdag.

Fryktet for livet
Forskerne viser at soldatene som var i Irak ble utsatt for større påkjenninger enn soldater som var med i en tilsvarende undersøkelse blant norske UNIFIL-soldater i Libanon. 35 prosent av UNIFIL-soldatene hadde aldri vært i en situasjon der de var redde for å bli skadet eller miste livet. Bare 19 prosent av Irak-soldatene hadde aldri vært i en slik situasjon.

Okkupant
Irak-soldatene opplevde også situasjonen som vanskeligere enn på Balkan, der flere av dem deltok før Irak-oppdraget.

- På Balkan var vi en tredjepart. Her blir vi sett på som okkupanter, dermed som en fiendtlig styrke, skriver en soldat som deltok i undersøkelsen.

Soldatene opplevde teamarbeidet, og det å gjøre en jobb de var trent til å gjøre som positivt ved tjenesten i Irak. Samtidig var fraværet av familie og mediedekningen hjemme vanskelig å takle for soldatene. Sju av ti mener opinionen i Norge i for liten grad verdsatte det norske styrkebidraget. Flere av soldatene klaget også over at de måtte ringe og berolige familiemedlemmer på grunn av overdrevne medieoppslag.

Bomber
Soldatene ble også utsatt for stadige trusler og angrep i operasjonsområdet. 80 prosent av soldatene hadde opplevd at sivile kastet stein mot dem. Flere fryktet også hjemmelagde bomber som kunne eksploderer hvor som helst og når som helst. Påkjenningene ved slike oppdrag tilsier at tjenestetiden for den første kontigenten under liknende operasjoner bør kortes ned, mener soldatene.

Vel 120 av de rundt 150 norske Irak-soldatene deltok i undersøkelsen.

Diskuter saken i TV 2 Veggavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.