RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irak-fanger begravd til halsen

Sist oppdatert:
Tre ganger ble Saif Mahmoud Shakir og tvillingbroren hans begravet til halsen i sand og utsatt for liksom-henrettelser av amerikanske soldater.

26-åringen ble arrestert etter at en tolk som arbeidet for amerikanerne påsto han kjempet mot okkupasjonsstyrkene og at han hadde truet med å drepe tolken. Saif Mahmoud Shakir hevder tolken anga ham fordi han skyldte Shakir 60 dollar, skriver Washington Post.

Urinerte blod
Shakir ble arrestert sammen med tvillingbroren sin Ali i juli i fjor. I løpet av fangenskapet ble de flyttet fra fengsel til fengsel. På en base ble Shakir holdt sammen med høytstående medlemmer av Saddams gamle regime.

- Jeg kom dit og urinerte blod fordi nyrene mine var blitt skadd av slagene, sier han til avisen.

Hørte skudd
De to brødrene satt lenge i et fengsel i havnebyen Umm Qassr. Minst tre ganger ble han og broren kjørt ut i ørkenen nord for byen i amerikanske militærkjøretøyer. Der ble de begravet til halsen.

-Jeg kunne ikke se broren min. Så hørte jeg skudd. De kom tilbake og sa han var død, sier Shakir.

Broren ble ikke drept. Shakir mener soldatene brukte liksom-henrettelsen for å få ham til å samarbeide. Senere ble brødrene flyttet til det beryktede Abu Ghraib-fengslet utenfor Bagdad. Shakir ble løslatt i mars, mens Ali fortsatt er fengslet.

Flere andre tidligere fanger har stått fram og fortalt om mishandling og overgrep. Så langt har seks amerikanske offiserer fått reprimande etter avsløringene av mishandling av irakiske fanger i fengslet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere