Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irak-kommisjon kan true Bush

USAs demokrater krever en uavhengig granskingskommisjon for å undersøke hva den amerikanske etterretningen bedrev i forkant av fjorårets Irak-invasjon.

Dersom de får gjennomslag kan dette utgjøre en alvorlig politisk trussel for president George W. Bush.

Kravet om en uavhengig gransking, etter at våpeninspektør David Kay i sin vitneforklaring til Senatet onsdag sa at etterretningen omkring Saddam Husseins antatte masseødeleggelsesvåpen var full av feil.

Men flere analytikere mener at siden Bush og republikanerne har flertall i begge husene i Kongressen, har han en stor mulighet til å unngå en slik undersøkelse.

- Administrasjonen ønsker så lite blest som mulig omkring prosessen som ledet til konklusjonen om at det var en god idé å gå til krig mot Irak, sier dekanus Steven Walt ved Harvard-universitetet.

Sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice avfeide torsdag kravet om gransking overfor flere amerikanske fjernsynsstasjoner. Men hun innrømmet samtidig at en del av etterretningen forut for Irak-krigen var feilaktig.

- Vi mener ganske enkelt at det fortsatt gjenstår arbeid som må gjøres. Den irakiske undersøkelsesgruppen forsøker å bli ferdig med arbeidet sitt, sa Rice til NBC.

Rice forsvarte Bushs beslutning om å gå til krig mot Irak, men sa at USA muligens aldri kommer til å få vite hele sannheten om Iraks våpenprogrammer på grunn av plyndringen etter krigen.

- Jeg tror at det vi har er bevis for at det er forskjell på det vi visste da vi gikk inn og det vi fant på bakken, sa Rice til TV-stasjonen CBS.

(NTB-Reuters)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!