Gå til sidens hovedinnhold

Irak vil ha inspektører tilbake

Overgangsregjeringen i Irak ønsker det internasjonale atomenergibyrås inspektører velkommet tilbake.

IAEA inviteres til å granske påstander om at irakisk atomutstyr er på avveie.

Bagdad-regjeringens minister for vitenskap og teknologi Rashad Omar sier at ingen materialer eller maskiner har forsvunnet siden plyndringsbølgen etter den amerikanskledede invasjonen av Irak i fjor vår. Lagrene er sikret og under kontroll, sa Omar tirsdag ifølge NTB-Reuters-AFP.

- Vi er åpne for innsyn. Vi hilser IAEA og alle andre organisasjoner som måtte ønske å komme på inspeksjon hjertelig velkommen, framholdt den irakiske ministeren, som tilføyde at han ikke selv har lest atomenergibyråets rapport til FNs sikkerhetsråd.

Bekymret
I denne rapporten heter det at IAEA er svært bekymret over forsvinningen. Byråets talskvinne Melissa Fleming sier ifølge den britiske rikskringkastingen BBC at følsom teknologi kan havne på svartebørsen for kjernefysisk teknologi.

Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Richard Boucher deler IAEAs bekymringer, het det på BBCs nettsider natt til onsdag.

- Problemet oppsto rett etter krigen i Irak og må bringes under kontroll, sier han.

Men Boucher understreket at «mesteparten, om ikke alt» av det som forsvant etter krigen, senere er kommet til rette. IAEA har fått undersøke lagre og andre anlegg, og har forsikret seg om at ikke noe har forsvunnet i senere tid, framholder han.

Stemmerett
Irak har fått igjen stemmeretten i FN, sa tjenestemenn ved FN-hovedkvarteret i New York onsdag. Generalforsamlingen i FN godtar at Irak ikke kan betale sin medlemsavgift grunnet omstendigheter utenfor landets egen kontroll.

Irak fikk i juni i år formelt tilbake sin status som selvstendig land, 15 måneder etter at amerikanskledede styrker angrep landet for å avsette diktatoren Saddam Hussein. Men landet ble nektet å delta i FN-avstemninger før det hadde betalt kontingent.

Irakerne skylder FN 100 millioner kroner i ubetalt medlemsavgift. Generalforsamlingen opphever krav om utestående avgifter mot Georgia, Guinea-Bissau, Komorene, Liberia, Moldova, Niger, Sao Tome og Principe, Somalia og Tadsjikistan så vel som Irak. (©NTB)

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg