RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irak vil styre selv

(AFP)
Sist oppdatert:
Iraks midlertidige styringsråd mener irakerne selv bør overta makten neste sommer, og har ber FNs sikkerhetsråd vedta en resolusjon som kan føre til at okkupasjonen av landet tar slutt i juni neste år.

Styringsrådet har, sammen med britiske og amerikanske tjenestemenn, utarbeidet en timeplan for hvordan og når irakerne selv kan overta makten i landet. Planen ble overlevert FNs sikkerhetsråd mandag.

Jalal Talabani, som for øyeblikket er president i det midlertidige styringsrådet, lovet i et brev til Sikkerhetsrådet at menneskerettighetene skal respekteres, og at det skal etableres "et prinsipp om sivil kontroll over de irakiske forsvars- og sikkerhetsstyrkene".

Det USA-oppnevnte styringsrådet, som har 24 medlemmer, vil velge en " foreløpig lovgivende forsamling" innen 31. mai neste år. Denne forsamlingen skal deretter velge en midlertidig regjering innen utgangen av juni, og Talabani skriver i brevet at dette bør medføre at okkupasjonen tar slutt.

En ny grunnlov skal skrives innen 15. mars 2005 og deretter legges ut til folkeavstemning i Irak. Valg til ny nasjonalforsamling skal avholdes innen 31. desember 2005, ifølge Talabanis brev til Sikkerhetsrådet.

Kritisk Chirac

FN ba i en resolusjon i oktober i år styringsrådet om å utarbeide en slik timeplan.

Frankrikes president Jacques Chirac er kritisk til den fremlagte planen, og mener den er "utilstrekkelig og ufullstendig", og at prosessen med å gi irakerne mer makt vil ta for lang tid. USA avviser kritikken.

– Vi mener det er en realistisk timeplan som er utarbeidet av det irakiske folket og styringsrådet, sier Richard Boucher, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere