Gå til sidens hovedinnhold

Irak vil styre selv

Iraks midlertidige styringsråd mener irakerne selv bør overta makten neste sommer, og har ber FNs sikkerhetsråd vedta en resolusjon som kan føre til at okkupasjonen av landet tar slutt i juni neste år.

Styringsrådet har, sammen med britiske og amerikanske tjenestemenn, utarbeidet en timeplan for hvordan og når irakerne selv kan overta makten i landet. Planen ble overlevert FNs sikkerhetsråd mandag.

Jalal Talabani, som for øyeblikket er president i det midlertidige styringsrådet, lovet i et brev til Sikkerhetsrådet at menneskerettighetene skal respekteres, og at det skal etableres "et prinsipp om sivil kontroll over de irakiske forsvars- og sikkerhetsstyrkene".

Det USA-oppnevnte styringsrådet, som har 24 medlemmer, vil velge en " foreløpig lovgivende forsamling" innen 31. mai neste år. Denne forsamlingen skal deretter velge en midlertidig regjering innen utgangen av juni, og Talabani skriver i brevet at dette bør medføre at okkupasjonen tar slutt.

En ny grunnlov skal skrives innen 15. mars 2005 og deretter legges ut til folkeavstemning i Irak. Valg til ny nasjonalforsamling skal avholdes innen 31. desember 2005, ifølge Talabanis brev til Sikkerhetsrådet.

Kritisk Chirac

FN ba i en resolusjon i oktober i år styringsrådet om å utarbeide en slik timeplan.

Frankrikes president Jacques Chirac er kritisk til den fremlagte planen, og mener den er "utilstrekkelig og ufullstendig", og at prosessen med å gi irakerne mer makt vil ta for lang tid. USA avviser kritikken.

– Vi mener det er en realistisk timeplan som er utarbeidet av det irakiske folket og styringsrådet, sier Richard Boucher, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

(NTB-Reuters)

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot