Irakerne får makten til sommeren

Foto: (Reuters)

Bush-administrasjonen setter fart i planene om å gi fra seg makten i Irak: I juni skal en overgangsregjering ta over styringen av landet.

15.11.03 15:35

Lørdag sa Iraks styringsråd at en overgansregjering kan være på plass i juni, og at en folkevalgt regjering skal nedsettes i slutten av 2005, etter at et utkast til grunnlov er ferdig, melder nyhetsbyrået Reuters.

Styringsrådet presenterte den nye tidsplanen etter at USA ga opp kravet om at utkastet til grunnlov skulle være ferdig og ratifisert før en selvstendig regjering kunne ta over fra de amerikansk-britiske okkupasjonsstyrkene.

Orientert fredag
Ifølge avisa New York Times ble den innerste sirkelen i Det irakiske styringsrådet orientert om Bush-administrasjonens planer av USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer, fredag.

Flere av medlemmene av Det irakiske styringsrådet skal ha vært positive til Bush-administrasjonens ønsker.

–Dette er bra for alle. Det vil være amerikanske styrkene her, men i stedet for å være okkupanter vil de være en styrke som er invitert av den irakiske regjeringen, sier Ahmad Chalabi, medlem av styringsrådet, til New York Times.

Møtes til våren
USA foreslår at stammeledere og andre ledere fra Iraks 18 provinser møtes til våren for å velge kandidater til den nye nasjonale forsamlingen, som skal utpeke overgangsregjeringen, melder NTB.

Innen to år etter at overgangsregjeringen har overtatt makten fra USA skal det skrives en ny irakisk grunnlov og holdes valg, melder ABC News.

Paul Bremer møter lørdag alle de 24 medlemmene i styringsrådet.

Endret strategi

USA endret denne uka sin Irak-strategi, og President Bush kunngjorde at de så raskt som mulig ønsker å overføre makten til irakerne selv.

Fredag sa president Bush i et intervju med engelske aviser at USA blir værende i Irak til Saddam Hussein er tatt og oppdraget er utført.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.