*Nettavisen* Nyheter.

Irakerne har det verre etter krigen

Det irakiske folk lider mer enn noen gang, ifølge en undersøkelse gjennomført av FN.

Torsdag presenterte FN-organet UNDP den første store studien av vanlige menneskers levevilkår i Irak. 22.000 husholdninger rundt i landet er blitt oppsøkt og intervjuet av FN, blant annet om tilgangen til elektrisitet, vann, helsestell og omsorg.

Nedslående
Studien blir sett på som en viktig del av gjenoppbyggingsarbeidet i Irak, men resultatet av undersøkelsen er som ventet nedslående, melder Sveriges Radio.

- Situasjonen er blitt verre - mye verre - den siste tiden. Det irakiske folk lider. Vi ser det på tv, vi hører det på radioen, og vi kan se det på datamaskinen. Det trengs mer vann, elektrisitet, sykehus og skoler - ikke bomber og krig, sier Staffan de Mistura, UNDPs representant i Irak.

Mangler skoler
Studien viser at vanlige folk har fått dårligere levevilkår etter at krigen brøt ut i 2003. Særlig er det behov for å bygge ut skolesystemet, siden hoveddelen av befolkningen er under 18 år.

Underernæring
Dessuten lider en fjerdedel av alle irakiske barn av kronisk underernæring. Verst stilt er områdene i det sørlige Irak.

Hjelp til selvhjelp
Staffan de Mistura trekker likevel fram et lyspunkt. Irakerne har utviklet en fantastisk overlevelsesevne. Nå er det verdenssamfunnets oppgave å hjelpe irakerne til å klare seg selv, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.