RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irakisk topp-leder drept

Sist oppdatert:
Den fungerende lederen for det USA-opprettede irakiske styringsrådet, Izz al-Din Salim, ble drept av en bilbombe utenfor det amerikanske hovedkvarteret i Bagdad mandag morgen.

Flere andre irakere ble også drept, opplyser irakiske politikilder til nyhetsbyrået AFP.

Bilbomben gikk av i nærheten av det amerikanske hovedkvarteret. Flere biler tok fyr, og svart røyk steg opp fra området.

- Selvmordsbomber
Izz al-Din Salim - som egentlig heter Abdel-Zahraa Othman - var på vei til det amerikanske hovedkvarteret da bomben gikk av. Han befant seg i en bilkolonne som ventet på sikkerhetssjekk for å komme inn på området.

Eksplosjonen skjedde litt før klokken tid lokal tid (07.50 norsk tid). Ifølge en talsmann for de amerikanske styrkene ble bomben utløst av en selvmordsbomber som satt i en bil i nærheten av en av innkjøringene til «Den grønne sonen». Minst fire irakere skal være drept.

Eksplosjonen kunne høres over store deler av Bagdad, melder NTB.

Utelukker ikke Al-Qaida
Hvem som står bak bomben er ikke kjent.

- Det kan være elementer av det gamle regimet, terrorister, ulike fundamentalister eller anti-demokratiske krefter, sier den irakiske utenriksministeren Hoshyar Zebari til AFP.

Han utenlukket heller ikke at Al-Qaida kan stå bak bomben.

Fordømmer aksjonen
Amerikanske myndigheter tror den terrormistenkte Abu Musab al-Zarqawi kan stå bak. Han skal også ha stått bak halshuggingen av amerikaneren Nicholas Berg i forrige uke.

Amerikanske myndigheter hevder også at Zarqawi har forbindelser med Ansar Al-Islam, som ble stiftet av mulla Krekar.

Den britiske forsvarsminister Jack Straw fordømte aksjonen, og sa at den var utført av «fiender av det irakiske folk».

Tilbakeslag for freden
Drapet er et tilbakesteg for planene om å overlate makten til irakiske myndigheter 30. juni.

Salim, som er sjiamuslim, er det andre medlemmet av styringsrådet som er drept. I september i fjor ble et kvinnelig medlem av styringsrådet, Akila al-Hashimi, skutt ned og drept.

Lederen for styringsrådet utnevnes for en måned av gangen. Salim skulle ledet rådet ut mai-måned.

Salim ledet det fremste av de shiamuslimske undergrunnspartiene under Saddam-tiden, al-Dawa. Mange av partiets medlemmer ble drept av det hemmelige politiet, skriver Dagens Nyheter.

Mellom barken og veden

Styringsrådet befinner seg mellom barken og veden mellom okkupasjonsalliansen med USA i spissen og den irakiske befolkningen. 30. juni skal USA og dets allierte overlate deler av makten til irakerne selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere