Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irakiske ledere protesterer mot USA

Foto: (AP/Scanpix)
Medlemmer av det irakiske styringsrådet slutter seg til protestene fra Iraks sunni- og sjiamuslimske ledere, etter USAs militære aksjoner de siste dagene.

- Okkupasjonsstyrkenes maktbruk mot ubevæpnede sivile må etterforskes, sier Abdel-Karim al-Mahmadawy, ett av medlemmene i det USA-opprettede styringsrådet, til nettstedet IslamOnline.

- Okkupasjonsstyrkene har med overlegg åpnet ild mot fredelige demonstranter, sier et annet rådsmedlem, Ragaa al-Khazey til det Qatar-baserte nettstedet.

- De som har falt som følge av okkupasjonsstyrkenes gjerninger er martyrer, konstaterer Abdel-Aziz al-Hakim som også er leder for Det øverste rådet for islamsk revolusjon i Irak (SCIRI).

Sivile ofre
Over 200 irakere er drept under angrep fra okkupasjonsstyrkene vest for Bagdad de siste dagene, og flere hundre er såret.

Onsdag ble minst 25 irakere drept, blant dem kvinner og barn, da amerikanske jagerfly bombet en moské i byen Falluja vest for Bagdad.

Amerikanske styrker har slått en jernring rundt byen, der innbyggerne onsdag tryglet FNs generalsekretær Kofi Annan om å komme dem til unnsetning.

Samlet kritikk
Både sunnimuslimenes og sjiamuslimenes øverste religiøse ledere var onsdag harde i sin kritikk av den amerikanskledede okkupantmakten.

- De insisterer på å tvinge gjennom en militær løsning, som om de står overfor en militær fiende og ikke sivile, sa Muthanna al-Harith al-Dari som er generalsekretær i sunnienes Ulema-råd.

Han regnes som moderat og vendte først tilbake til Irak etter at de amerikanske styrkene hadde overtatt makten.

Storayatolla Ali al-Sistani, som er sjiamuslimenes øverste religiøse leder og også regnes som moderat, slutter seg til kritikken.

- Vi fordømmer den måten okkupasjonsstyrkene håndterer situasjonen på, het det i en kunngjøring fra Sistanias kontor i Najaf onsdag.

- Ulovlig arrestordre
Samtidig med protestene blir det fra flere hold nå også stilt spørsmål ved lovligheten av arrestordren okkupantmakten har utstedt på den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr.

Ifølge amerikanske talsmenn er arrestordren utstedet av en irakisk dommer som etterforsker attentatet mot en proamerikansk sjialeder for ett år siden.

- Dette var ukjent for oss, sa styringsrådets "justisminister", Abdel-Raim al-Shibly, onsdag.

Irakiske jurister protesterer også på den angivelige arrestordren, og kaller den ulovlig.

- Arrestordren er ulovlig og uriktig ettersom den er utstedt av okkupasjonsstyrkene uten hensyn til det irakiske rettssystemets suverenitet, heter det i en kunngjøring fra Den irakiske juristforeningen.

(NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!