Bazwaya (NTB-AP-AFP): – IS har utplassert bilbomber i et forsøk på å stanse styrkene, men troppene fortsetter. Målet er å gå inn i Mosuls østre utkant i løpet av mandag. I morgentimene sto styrkene bare 3 kilometer unna, opplyser brigadesjef Haider Fadhil.

Ved daggry mandag rullet pansrede kjøretøy inn i forstaden Bazwaya, støttet med artilleriild og luftangrep. IS slo tilbake med bombekastere og ild fra håndvåpen, ifølge Fadhil.

LES OGSÅ: FN:– Over 5.000 har flyktet fra Mosul

To landsbyer

En oberstløytnant i den irakiske spesialstyrken CTS forklarer at mandagens fremrykking har som mål å gjenerobre to landsbyer. Landsbyene ligger mellom Bartella, som nylig ble inntatt av irakiske styrker, og Mosul.

– Målet er å gjenerobre Bazwaya og Gogjali, de to siste landsbyene før Mosul. Hvis vi klarer det, vil vi stå bare noen få hundre meter fra Mosul, sier oberstløytnanten, som ikke står fram med navn, til AFP.

Tre fronter

I en uttalelse fra det fellesoperative hovedkvarteret som koordinerer kampen mot IS, heter det at CTS og regjeringsstyrkene nå har satt i gang en offensiv fra tre fronter mot østbredden av elva Tigris, som renner gjennom byen.

Samtidig er planen at de anslagsvis 30.000 soldatene som skal innta Mosul, grupperer seg langs tre hovedfronter – fra nord, øst og sør. En fjerde høst ble åpnet i helgen da paramilitære styrker, i hovedsak bestående av sjiamuslimsk milits, siktet seg inn mot byen Tal Afar vest for Mosul. Målet deres er å innta denne byen og på den måten hindre en forsyningslinje mellom Mosul og grensen til Syria.

Kan bli langvarig

Irakiske styrker med støtte fra kurdiske peshmerga-soldater, sunni- og sjiamilits, innledet for to uker siden offensiven for å gjenerobre Mosul. Det kan ta både uker og måneder før Mosul er tilbake på myndighetenes hender.

De to ukene som har gått til nå, er blitt brukt på å gjenerobre landsbyer rundt Mosul. Et mål er å opprette sikre korridorer slik at sivilbefolkningen – anslagsvis 1 million mennesker som fortsatt antas å bo i byen – kan komme seg unna gatekampene som kommer til å starte når styrkene inntar selve byen. (©NTB)

Video er hentet fra Twitter mandag 17. oktober og skal angivelig vise irakiske styrker som angriper IS-stillinger i Mosul:

HTML EMBED
embedNAvideo("vPBkxnGXfd_g5Gk-o85diA", false)