RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iraks nye regjering godkjent

Sist oppdatert:
Etter flere måneders tautrekking, kunne Iraks påtroppende statsminister Ibrahim al-Jaafari torsdag presentere landets nye regjering.

Riktignok er ikke regjeringslisten fullstendig, men den foreløpige listen ble likevel godkjent av det irakiske parlamentet torsdag, melder nyhetsbyrået AP. Dermed er den første demokratsikk valgte regjeringen etter Saddam Husseins fall klar til å overta makten i Irak.

Regjeringen skal bestå av 37 medlemmer, men to av statsrådspostene er fortsatt ledige, og på fem av postene er det bare midlertidig utnevnte ministere. I tillegg har det ikke lyktes regjeringssjefen å inkludere den sunnimuslimske minoriteten på en tilfredsstillende måte.

Den nye regjeringen ble godkjent med stemmene fra 180 av de 185 fremmøtte parlamentarikerne. Nitti parlamentsmedlemmer var fraværende under avstemningen.

Statsminister al-Jaafari sa etterpå til pressen at de midlertidige og ledige statsrådspostene vil bli endelig fordelt i løpet av tre-fire dager.

Den nyutnevnte regjeringen har medlemmer fra alle de store folkegruppene; sjiamuslimer, sunnimuslimer, kurdere og kristne. Det hersker imidlertid fortsatt uenighet om de to visestatsministerpostene, i tillegg til forsvars-, olje-, elektrisitets-, industri- og menneskerettsministerpostene.

Al-Jafaari vil selv fungere som forsvarsminister inntil videre. Det var på forhånd planlagt at en sunnimuslim skulle bekle denne posten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere