*Nettavisen* Nyheter.

Iraks oljelov et skritt videre

Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani Foto: (Scanpix)

Iraks mye omtalt oljelov kom et skritt nærmere en godkjennelse i det irakiske parlamentet i helgen.

Ifølge New York Times søndag så ble et nytt reforhandlet lovutkast i helgen sendt videre til den irakiske regjeringen fra komiteen som har hatt ansvaret for å hamre ut teksten og forhandle med partene om innholdet.

NA24 - din næringslivsavis

Spesielt representantene for det autonome Kurdistan i Nord-Irak var skeptiske til det opprinnelige forslaget, og har vært sentrale i de siste ukenes forliksforhandlinger rundt utkastet.

To av medlemmene i lovkomiteen bekrefter overfor New York Times at det reviderte utkastet ble oversendt regjeringen med tanke på full parlamentsbehandling om kort tid.

Det er lovens virkninger for de tre store befolkningsgruppene, kurderne, sunniene og sjiaene som har vært grunnen til at utarbeidelsen av loven har tatt så lang tid. Sunniene holder stort sett til i de områdene av Irak som ikke har noen oljeproduksjon å snakke om, mens kurderne sitter på de oljerike områdene i nord og sjia på oljeområdene i sør av landet.

Spesielt kurderne har vært meget aktive i forhold til flere punkter i den nye loven og da spesielt sentrale myndigheters makt til å endre på produksjonsdelingskontraktene kurderne allerede har inngått, blant annet med norske DNO.

En seniortjenestemann i den regionale kurdiske regjeringen sier til avisen at en avtale om loven er nær og indikerte av kurderne har fått innrømmelser i forhold til lovens virkning for allerede inngåtte kontrakter.

Etter en behandling i regjeringen vil loven gå til ratifisering i parlamentet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.