RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iraks øverste sjia-leder drept

Foto: AP/Scanpix
Mohammad Baqer al-Hakim ønsket å gjøre Irak til sjiamuslimsk stat, men valgte likevel å samarbeide med okkupanten USA. Fredag ble han drept i et bombe-attentat i Najaf.

I utgangspunktet ble al-Hakim sett på som konservativ, og sammenlignet med Irans ayatolla Khomeini. I talene han holdt i mai, da han kom tilbake til Irak etter 23 års eksil i Iran, kom han med flere skarpe utfall mot USA.

Likevel gikk han etter hvert med på et forsiktig samarbeid med amerikanerne. Hans egen bror, Abdel Aziz al-Hakim, fikk jobben med å representere ayatollaens organisasjon SCIRI i det irakiske styringsrådet.

Mohammed Baqer al-Hakim ble født i Najaf i 1939, og fikk til å begynne med en sterk posisjon i Irak fordi han var sønn av ayatolla Mohsen al-Hakim, den øverste åndelige leder for Iraks sjiamuslimer.

Etter at Baath-partiet tok makten i Irak, ble al-Hakim fengslet en rekke ganger, og tidlig på 1980-tallet flyktet han til det sjiamuslimske Iran. Her stiftet han organisasjonen Det øverste rådet for den islamske revolusjonen i Irak (SCIRI), som hadde som mål å drive motstandsarbeid mot den nye irakiske lederen Saddam Hussein.

Etter at han kom tilbake til Irak forsøkte al-Hakim å innta samme rolle som sin far, og mange irakiske sjiamuslimer så på ham som sin øverste leder, skriver NTB-AFP-DPA.

Fredag tok han avstand fra angrepene mot de amerikanske okkupasjonsstyrkene, da han holdt sin siste tale i moskeen som huser imamen Alis grav i Najaf. Bomben som drepte over 80 personer, gikk av da ayatollaen var på vei ut av moskeen.

En talsmann for SCIRI opplyser at al-Hakims bror Abdel Aziz vil bli organisasjonens nye leder.

Iran erklærte en tre dager landesorg da nyheten om al-Hakims død kom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere