Gå til sidens hovedinnhold

Iran fastholder at de hadde rett til å oppbringe Stena Impero

Iran var i sin fulle rett til å oppbringe det svenskeide, britiskregistrerte tankskipet Stena Impero, fastholder myndighetene i landet.

Tankskipet befant seg i iransk territorialfarvann da det ble tatt i arrest av den iranske Revolusjonsgarden, sier en talsmann for den iranske regjeringen.

– Oppbringingen av det britiske tankskipet var et lovlig tiltak fra Irans side. Iran konfronterte skipet for å sørge for sikkerhet i regionen, sa talsmannen Ali Rabei under en pressekonferanse i Teheran mandag.

Iranske talsmenn har tidligere hevdet at Stena Impero ble oppbrakt etter å ha kollidert med en iransk fiskebåt.

– Kolliderte med fiskebåt

– Den britiske tankeren Stena Impero kolliderte med en fiskebåt, og ifølge loven må vi etterforske hva som har skjedd, sa havnesjefen i Hormozgan-provinsen, Allah-Morad Afifipoor, lørdag.

Rabei gjentok mandag dette og hevdet at mannskapet om bord i tankskipet skrudde av transponderen etter sammenstøtet med fiskebåten. De svarte ifølge ham heller ikke på gjentatte radio-opprop fra iranske myndigheter og seilte i feil retning i leden.

Den videre skjebnen til tankskipet og mannskapet – 18 indere, tre russere, en latvier og en filippiner – avhenger nå av etterforskningen og om det kan fastslås at skipet brøt internasjonalt maritimt regelverk, ifølge ham.

Britene avviser

Storbritannia avviser at Stena Impero gjorde noe galt og anklager i et brev til FNs sikkerhetsråd Iran for «ulovlig innblanding».

Britene hevder at det ikke foreligger beviser for noen kollisjon mellom tankskipet og en fiskebåt.

Fra britisk side hevdes det også at tankskipet befant seg i Omans territorialfarvann med transponderen påskrudd da det ble oppbrakt av den iranske Revolusjonsgarden.

Iransk supertanker

Rabei avviste mandag at oppbringingen av Stena Impero er iransk hevn for at britiske myndigheter 4. juli oppbrakte den iranske supertankeren Grace 1 utenfor Gibraltar, angivelig fordi den i strid med EU-sanksjoner var i ferd med å frakte olje til Syria.

– Til de land som ber Iran frigi tankskipet (Stena Impero), be Storbritannia om å gjøre det samme, sa han.

– Det er urettferdig å sammenligne disse to handlingene. Det er grenser for hvor mye vi behøver å finne oss i, når man på ulovlig bevis tar et skip i arrest utenfor Gibraltar, sa han.

(©NTB)

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter