*Nettavisen* Nyheter.

Iran forbyr offentlige henrettelser

Iran har vedtatt å forby offentlige henrettelser. Samtidig ble 28 dødsdømte klargjort for nye henrettelser denne uken.

- Onsdag kom ordren fra Ayatollah Shahroudi, som er sjefen for de iranske domstolene, om at alle offentlige henrettelser forbys med mindre det søkes om tillatelse, sier den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Frykter mørketall
Men den nye ordren innebærer også at media ikke lenger får lov til å publisere bilder fra henrettelser.

- Dette betyr at de setter restriksjoner på hva verden får vite om det som skjer i Iran. Det vi er redde for er at de kommer til å operere med enda høyere mørketall, sier Amiry-Moghaddam.

Til tross for den nye ordren er det ingenting som tyder på at Iran har planer om å redusere bruken av dødsstraff. Bare denne uken skal 28 mennesker henrettes.

- I går kveld fikk vi beskjed om at 28 personer ble flyttet fra Gohardasht-fengselet til Evin-fengselet hvor de skal henrettes. I dag kom de første offisielle meldingene om at fem personer er henrettet, sier han.

Press fungerer
Amiry-Moghaddam forteller at journalister i Iran vanligvis får beskjed om henrettelsene så fort de er gjennomført, men allerede nå har myndighetene forsøkt å dempe oppmerksomheten rundt henrettelsene ved å holde media utenfor.

Men Amiry-Moghaddam understreker at Irans nye tiltak viser at internasjonalt press fungerer som et virkemiddel i kampen om å forby dødsstraff i Iran.

- Det viser at den store internasjonale oppmerksomheten rundt henrettelser i Iran har blitt så plagsomt for dem at de er blitt nødt til å sette restriksjoner på media og gjøre henrettelsene mindre offentlige, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag