Gå til sidens hovedinnhold

Iran har avfyrt langdistanserakett

Iran avfyrte langdistanseraketter onsdag - men USA lover diplomatiske reaksjoner.

Etter at iranske medier onsdag meldte om prøveoppskytninger av nye mellom - og langdistanseraketter, inkludert en rakett som skal kunne nå Israel og amerikanske baser i regionen, reagerer amerikanske myndigheter. Men til tross for en verbal reprimande understreker amerikanerne at de vil fortsette å følge diplomatiets vei i forhold til den islamske republikken, melder Reuters.

- Forpliktet til diplomati
- President Bush og våre partnere i Sikkerhetsrådet, sammen med Tyskland, er forpliktet til diplomatiets vei, og har tilbudt Iran sjenerøse insentiver dersom de oppgir anrikingen av uran, sier talsmann for Det hvite hus, Gordon Johndroe, til Reuters.

Amerikanerne gir klar beskjed om at prøveoppskytningene må stanses.

- Iran må avstå fra flere prøveoppskytninger dersom de virkelig ønsker verdens tillit. De må slutte å utvikle raketter som kan brukes til å avlevere potensielle kjernevåpen, sier talsmannen.

-Til ære for Iran
Iranerne sier på sin side at oppskytningene av de såkalte Shahab-3-missilene skal vise verden, og spesielt dem som truer Iran, landets vilje og autoritet.

- Vi skyter opp disse missilene til Irans ære, for å vise at dette bare er en liten del av Irans potensial og kraft til å forsvare seg, sa kommandør Hossein Salami til statlig iransk tv onsdag.

Israelske myndigheter reagerer som ventet mot oppskytningene med å rope varsku.

- Israel truer ikke Iran, men det iranske atomprogrammet kombinert med deres aggressive rakettoppskytningsprogram er veldig bekymringsverdig, sier talsmann Mark Regev på vegne av Israels statsminister Ehud Olmert.

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid