Gå til sidens hovedinnhold

Iran har løslatt besetningsmedlemmer fra britisk tankskip

Sju av besetningsmedlemmene på det svenskeide, britiskregistrerte tankskipet som ble tatt i arrest av Iran i sommer, er sluppet fri, opplyser svensk UD.

– Det kreves 15 personer for å håndtere fartøyet, og nå kommer sju av 23 til å bli løslatt, opplyste administrerende direktør Erik Hånell i Stena Bulk onsdag morgen.

Stena Impero eies av det svenske rederiet og seiler med britisk flagg. Skipet ble tatt i arrest i Hormuzstredet i juli.

Det iranske utenriksdepartementet opplyste til statlig TV onsdag at de sju besetningsmedlemmene var løslatt av humanitære grunner, og at de snart skulle forlate Iran. Dette bekreftes nå av svensk UD.

Britiske myndigheter mener iranerne tok arrest i skipet som hevn for at den britiske marinen tok arrest i det iranske tankskipet Grace 1 utenfor Gibraltar. Iran har kommet med motstridende uttalelser om hendelsen.

Grace 1, som har 2,1 millioner fat olje om bord, ble tatt i arrest den 4. juli. Årsaken ble oppgitt å være mistanke om at skipet var på vei til Syria, noe som ville ha vært et brudd på EUs sanksjoner.

Irans myndigheter har på sin side opplyst at skipet var i internasjonalt farvann gjennom Gibraltarstredet og at britiske myndigheter derfor ikke hadde lov til å stoppe det.

I august opphevet Gibraltar arresten av skipet, og det har siden vært spekulert på om Iran ville frigi Stena Impero.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken