RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran lokker investorer med milliardprosjekter

Den iranske regjeringen opplyser torsdag at landet allerede har fullført forhandlinger med enkelte europeiske selskaper som ønsker å investere i landet i kjølvannet av den internasjonale atomavtalen. Irans president Hassan Rouhani har fått kritikk på hjemmebane, men sier atomavtalen reflekterer iranernes ønske.
Den iranske regjeringen opplyser torsdag at landet allerede har fullført forhandlinger med enkelte europeiske selskaper som ønsker å investere i landet i kjølvannet av den internasjonale atomavtalen. Irans president Hassan Rouhani har fått kritikk på hjemmebane, men sier atomavtalen reflekterer iranernes ønske. Foto: Handout (Reuters)
Sist oppdatert:
Iran la torsdag fram planer om olje- og gassprosjekter verdt 185 milliarder dollar som landet håper å få i sving hvis sanksjonene forsvinner.

Samtidig opplyser regjeringen at landet allerede har fullført forhandlinger med enkelte europeiske selskaper som ønsker å investere i landet i kjølvannet av den internasjonale atomavtalen.

Iran er klare til å eksportere blant annet olje, gass, metaller og biler når sanksjonene oppheves, sier viseøkonomiminister Mohammed Khazaei.

– Vi er nå vitne til europeiske investorers retur til landet. Bare de siste par ukene har vi godkjent prosjekter verdt over 1 milliarder dollar i Iran, sier Khazaei, uten å nevne hvilke europeiske selskaper det dreier seg om.

– Vi er ute etter handel som går begge veier, og samarbeid innen utvikling, design og teknikk. Vi er ikke lenger interessert i en enveis import av varer og maskineri fra Europa, sier han.

50 prosjekter

Landets viseminister for handel og internasjonale affærer, Hossein Zamaninia, sier regjeringen har plukket ut nesten 50 olje- og gassprosjekter som de håper vil kunne bli kontraktfestet innen 2020. Den totale prislappen er satt til 185 milliarder dollar, tilsvarende nesten 1.500 milliarder kroner.

– Vi planlegger å bli en viktig gassleverandør på det internasjonale markedet, sier Zamaninia.

Europeiske land får i dag størstedelen av gassen sin fra Russland og Norge. Europa bør gjøre seg mer uavhengig av disse leveransene ved å i stedet kjøpe gass fra Iran, mener Norman Lamont, som er leder i det britisk-iranske handelskammeret.

– Det vil klart være i Europas interesse å spre forsyningskildene sine, sier han.

Rouhani forsvarer avtalen

I henhold til atomavtalen som begrenser Irans atomprogram, skal FNs sikkerhetsråd gradvis fjerne de strenge sanksjonene mot landet. Det er lite trolig at det skjer før neste år, men mange europeiske selskaper har allerede vist sin interesse for å investere i det olje- og gassrike landet.

Irans president Hassan Rouhani møter motstand på hjemmebane av kritikere som blant annet mener atomavtalen setter landets sikkerhet i fare.

Men avtalen reflekterer iranernes ønske, mener Rouhani.

– Dette er et nytt kapittel i historien, sier han torsdag.

– Det skjedde ikke da vi kom til enighet i Wien 14. juli, det skjedde 4. august 2013 da iranerne stemte på meg som deres president, sier den iranske presidenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere