Iran rasler nye sabler

Iran viser frem flyvende båter, radar-usynlige raketter og superraske torpedoer i en storstilt militærøvelse.

04.04.06 21:43

17.000 elitestyrker har deltatt i krigslekene i den persiske golfen, som har pågått siden fredag. Tirsdag sier eksperter det ser ut til at mesteparten av teknologien stammer fra Russland. Det stilles også spørsmål ved Irans påstander om hvor effektive våpnene er.

Signal
Det spekuleres i om Iran forsøker å sende et tydelig signal til verdenssamfunnet om at landet er i stand til å slå fra seg hvis spenningene rundt landets atomprogram munner ut i væpnet konflikt.

Militærøvelsen har fått kodenavnet «Den store profeten», og har pågått ved Hormuz-stredet siden fredag. To-femtedeler av verdens oljeforsyninger passerer gjennom dette stredet.

- Fremskritt
I forbindelse med øvelsen har det iranske militæret skrytt av det de kaller teknologiske fremskritt i sin hjemlige våpenproduksjon. Lederen for revolusjonsgarden, general Yahya Rahim Safavi, uttalte tirsdag at Iran nå er i stand til å forsvare seg mot «enhver invasjon.»

Iranerne er bekymret for om USA vil gjennomføre militære angrep for å stanse landets atomprogram. Amerikanske myndigheter hevder målet med dette programmet er å fremstille kjernefysiske våpen. Iran hevder hårdnakket at de kun ønsker å produsere strøm, og har trosset krav fra FNs Sikkerhetsråd om å gi opp sentrale deler av atomprogrammet.

Nye våpen
Her er noen av de nye våpnene, samt iranernes påstander om hva de er i stand til. Enkelte av våpnene har blitt vist frem på iransk fjernsyn:

- Fajr-3-raketten skal være usynlig for radar og i stand til å ramme flere mål fordi den har flere stridshoder.

- Hoot-torpedoen skal være fire ganger raskere enn vanlige torpedoer, og kan skytes ut fra skip som er usynlige for radar.

- Kowsar, en bakke-til-sjø-rakett hvis systemer for fjernstyring og søking ikke kan forstyrres.

- En «supermoderne, flygende båt», som ikke kan ses på radar og som er i stand til å avfyre raketter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag