Iran testet kortdistanseraketter

Foto: STRINGER/IRAN (Reuters/Scanpix)

Gjennomfører «krigslek» før de skal forhandle om atomkraft med vesten.

27.09.09 12:07

Militærøvelsen kommer to dager etter at Iran fikk kraftig kritikk for å bygge opp et kjernekraftanlegg nummer to. Anlegget ligger i nærheten av den hellige byen Qom og ble første gang presentert mandag.

Det er statlig iransk fjernsyn som melder at det er avfyrt flere kortdistanseraketter under en militærøvelse. Søndagens prøveoppskyting var en del av den varslede militærøvelsen til den iranske revolusjonsgarden, eller «krigsleken» som myndighetene kaller det.

Disse kortdistanserakettene er av typen Fateh-110, som er ni meter lang og har en rekkevidde på 250 kilometer. Det melder NTB.

Tester større raketter mandag
Mandag er det varslet at større raketter skal bli avfyrt.

Langdistanserakettene er av typen Shahab 3, og skal ifølge iranske tjenestemenn ha en rekkevidde på 2000 kilometer. De kan potensielt ramme mål i Israel og amerikanske baser i Gulfen. Disse er testet flere ganger før, melder Reuters.

Øvelsen har som mål å en avskrekkende effekt militært, i tillegg til å styrke, forbedre og vedlikeholde landets væpnede styrker. Det melder iranske medier.

USA, som mistenker Iran for å utvinne uran for lage atombomber, har tidligere uttrykt bekymring for Teherans rakettprogram. Iran har hele tiden sagt at deres kjernefysiske arbeid er myntet på fredelig kraftproduksjon.

Iranske myndigheter kaller de siste atomreaksjonene «fabrikkerte ramaskrik».

At landet nå skal åpne et nytt kjernekraftanlegg for framstilling av uran, ble for første gang kjent mandag. Da ble det sendt et brev til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), FNs kjernefysisk vaktbikkje.

På en pressekonferanse i New York fredag sa president Mahmoud Ahmadinejad at Iran ikke har brutt FN-reglene som krever at IAEA skal informeres seks måneder før nye anlegg blir satt i drift. Han sier det nye anlegget ikke er i drift før om 18 måneder. Han poengterte at anlegget var lovlig, og åpent for inspeksjon av IAEA.

Les også: - Vesten overreagerer

Utelukker ikke militære aksjoner
USAs president Barack Obama sa lørdag at funnet av et hemmelig atomanlegg i Iran viste et «urovekkende mønster» av unnvikelse. Han tilføyde at det nå hastet med de planlagte samtalene i Genève torsdag.

Verken USA eller Israel har utelukket en militær aksjon dersom diplomati ikke greier å løse kjernefysiske problemene.

Iran har svart med at de vil svare på ethvert angrep med å angripe amerikanske interesser i regionen og Israel. I tillegg vil de stenge Hormuzstredet, som forbinder Omanbukta med Persiabukta. Dette er en vital rute for verdens oljeforsyninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.