*Nettavisen* Nyheter.

Iran til Sikkerhetsrådet

Iran sier de vil sette i gang urananrikning i full skala etter at FNs atomenergibyrå klager inn landet for FNs sikkerhetsråd.

04.02.06 12:40

FNs atomenergibyrå (IAEA) henviste i dag Iran til FNs sikkerhetsråd på grunn av mistankene om at landet prøver å skaffe seg atomvåpen, melder Associated Press.

- Vil anrike uran
En iransk tjenestemann svarte ifølge byrået med å erklære at landet hans umiddelbart vil sette i gang urananrikning i full skala, og nekte IAEA tilgang til statens atomprogram.

IAEAs påklagning betyr at Sikkerhetsrådet kan vedta at FN skal ta affære overfor Iran, blant annet ved å sette i gang økonomiske og politiske sanksjoner. Dette kan imidlertid ikke skje på flere måneder. Kina og Russland satte nemlig en betingelse for at saken skulle inn for sikkerhetsrådet: At rådet ikke kunne gjøre noe med saken før tidligst i mars.

Press
- Dette sender nok en sterk beskjed til den islamske republikken Iran, en melding om bekymring og om en vedvarende mangel på tillit når det gjelder Irans atomplaner, sier Storbritannias ambassadør til IAEA, Peter Jenkins, til Reuters. Jenkins snakker på vegne av EU-trioen Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

- Styret har valgt å henvise saken til Sikkerhetsrådet, slik at etter rådets neste møte (6. mars), kan Sikkerhetsrådet om nødvendig legge ytterligere press på Iran, sier Jenkins.

Iran har truet med å svare ved å hindre FN i å inspisere de kjernefysiske anleggene i landet, og ved å droppe samtalene om et kompromiss foreslått av Russland, melder Reuters.

27 stemte for
Det var IAEA-medlemmene USA, EU, Russland og Kina som tok initiativ til at saken skulle bringes inn for Sikkerhetsrådet. 27 av medlemslandene stemte for forslaget, fem avsto fra å stemme, og tre stemte imot, sier en diplomat som deltok på møtet til Reuters.

Ledere fra USA og EU understreker at det å klage inn Iran for sikkerhetsrådet ikke betyr slutt på diplomatiet, og at det ikke vil utløse sanksjoner raskt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.