*Nettavisen* Nyheter.

Iran tillater inspeksjoner

Iran vil tillate inspeksjoner av atomanleggene sine, men nekter å slutte å anrike uran.

29.04.06 12:09

Iran erklærer lørdag at de kan tillate FNs våpeninspektører å gjøre undersøkelser på sitt territorium dersom det blir Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som skal ha ansvaret.

- Hvis saken sendes tilbake til Det internasjonale atomenergibyrået, vil vi være klare til å tillate forstyrrende inspeksjoner, sier Mohammed Saeedi, Irans sjef for kjernekraft, til statlig TV lørdag.

Vil unngå sanksjoner
Trekket later til å være et forsøk fra Irans side på å unngå at Sikkerhetsrådet innfører sanksjoner mot landet på grunn av atompolitikken deres, skriver Associated Press.

IAEA bekreftet i en rapport fredag at Iran har klart å produsere anriket uran, og har trosset Sikkerhetsrådets krav om at de skulle stoppe alle aktiviteter relatiert til uran-anriking. FN og en rekke vestlige land krever at forskningen stanser, fordi de frykter at Iran kan utvikle atombomber.

USA forsøker å få Sikkerhetsrådet til å fatte vedtak om tøffere tiltak mot Iran, inkludert sanksjoner, men forløpig har veto-landene Russland og Kina stått imot. Også Frankrike, en av de sterkeste kritikerne av Irak-krigen, insisterer på å løse Iran-striden med diplomatiske midler.

Vil ikke stoppe anrikingen
Saeedi gjør det imidlertid klart at landet ikke er villig til å slutte å anrike uran. Irans ambassadør til USA, Javid Zarif, sier landet forsøker å løse krisen over kjernekraftprogrammet på annet vis.

- Det finnes en mengde muligheter for å finne en løsning, hvis vi tar utgangspunkt i den grunnleggende antakelsen at Iran har rett (til kjernekraft), og at Iran ikke bør utvikle atomvåpen, sier han til BBC News.

Til tross for at han ikke er helt fornøyd med rapporten, sier Saeedi den viser at IAEA bør ha ansvaret for saken.

- Rapporten var ikke fullstendig tilfredsstillende. Den kunne vært tegnet opp bedre... Den viser at byrået (IAEA) fremdeles har den nødvendige kapasiteten til å undersøke Irans kjernekraftsak, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.